Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bare åtte prosent av voldtekts- anmeldelsene ender i straff

Fersk rapport fra Oslo-politiet avdekker nye tall om voldtekter.

LAV OPPKLARINGSPROSENT: Lars Marius Holm er voldtektsofferet «Julies» advokat. Han mener mye av problemet med den lave oppklaringsprosenten kan ligge i treg etterforskning. - Nå har det gått ti måneder siden saken ble anmeldt, såvidt meg bekjent har politiet fortsatt ikke gjennomført avhør av de som var tilstede på nachspielet, sier han. Foto: NRK / Brennpunkt
LAV OPPKLARINGSPROSENT: Lars Marius Holm er voldtektsofferet «Julies» advokat. Han mener mye av problemet med den lave oppklaringsprosenten kan ligge i treg etterforskning. - Nå har det gått ti måneder siden saken ble anmeldt, såvidt meg bekjent har politiet fortsatt ikke gjennomført avhør av de som var tilstede på nachspielet, sier han. Foto: NRK / Brennpunkt Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I morgen presenterer Oslopolitiet sin lenge varslede voldtektsrapport, som har fått navnet: «Voldtekt i den globale byen. Endringer i anmeldte voldtekter og seksualkultur i Oslo».

Politiet har vært svært hemmelighetsfulle i forhold til innholdet i rapporten, som er en analyse av voldtektsanmeldelser og registrerte voldtektsforsøk i Oslo politidistrikt i 2010.

Festrelatert Det er analytikerne Marianne Sætre og Veslemøy Grytdal i Oslo Politidistrikt som har gått gjennom alle de  anmeldte voldtektssakene i Oslo i fjor, og de har  blant annet avdekket at 40 prosent ble begått av ikke-norske statsborgere.

Dette kommer fram i Brennpunkts dokumentar «En helt vanlig voldtekt» som sendes på NRK i kveld.

Ifølge dokumentaren er 33 prosent av voldtektene i Oslo festrelaterte, mens 13 prosent kan karakteriseres som overfallsvoldtekter.
Ser man på alle voldtekter under ett, var hele 66 prosent av alle kvinner som ble voldtatt i Oslo påvirket av alkohol eller andre rusmidler.

Partykultur De ferske tallene viser altså at voldtektene som skjer i forbindelse med byturer, fest og nachspiel skjer oftere enn de såkalte overfallsvoldtektene.

Forskerne mener voldtektsofrene ofte er så fulle at de er ute av stand til å ta vare på seg selv.

- Det er en type partykultur som er veldig grenseløs, og som noen ikke klarer å håndtere. Ofte drikker man mye før man går ut på byen, og så drikker man usedvanlig mye mens man er ute. Mange får blackout og husker ikke hva som skjer videre. Plutselig havner man i situasjoner som man etterpå føler seg veldig krenket av, sier senioranalytiker Marianne Sætre i Oslo politidistrikt, til Brennpunkt.

8 prosent straffes I Brennpunkt-dokumentaren møter vi også 19 år gamle «Julie» som ble voldtatt etter å ha vært på byen med venner.

Vennegjengen hadde drukket hele kvelden, men «Julie» og en venninne valgte å dra tidligere hjem enn de andre. De dro til en kompis for å overnatte der. Utpå natta kom resten av gjengen til vennen for å ha nachspiel. «Julie» forteller at hun våknet av at en mann forgrep seg på henne.

Hun har valgt å fortelle sin historie med en målsetning om at andre ikke skal gå gjennom det samme som hun har opplevd.

Sjansen for å bli dømt i en voldtektssak er liten, og enda mindre når det er alkohol i bildet. 80 prosent av alle anmeldte voldtektssaker i Norge i fjor ble henlagt. Kun 8 prosent endte med idømt straff.

Lederen for volds- og sedelighetsseksjonen vad Oslo politikammer, Hanne Kristin Rohde, sier til Brennpunkt, at festrelaterte voldtekter ofte er svært vanskelige å etterforske.

Avhør etter fire måneder Lars Marius Holm er «Julies» advokat, han mener mye av problemet med den lave oppklaringsprosenten kan ligge i treg etterforskning.

Han forteller til Dagbladet at politiet brukte fire måneder før de gjennomførte avhør av mistenkte.

- Nå har det gått ti måneder siden saken ble anmeldt, såvidt meg bekjent har politiet fortsatt ikke gjennomført avhør av de som var tilstede på nachspielet, sier han.

Han mener at selv om Politiet snakker om at de har begrensede ressurser, så må det kunne kreves at det gjennomføres nødvendig etterforskning innen rimelig tid.
- Riksadvokaten sier at alvorlige sedelighetsaker skal prioriteres, spørsmålet jeg stiller meg, er om denne konkrete saken er et uttrykk for en manglende prioriterig generellt i slike saker, sier advokaten
- Skal man komme til en domfellelse i en sedelighetsak så må man gjøre den grunnleggende etterforskningen innen rimelig tid, sier advokaten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!