Bare barn er barn

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BARNEHAGE: Kunnskapsminister Bård Vegard Solhjell svarer i sitt debattinnlegg 19.6 på noen av de spørsmål som jeg reiser i min kronikk 11.6. om stortingsmeldingen om «kvalitet i barnehagen». I kronikken kritiserer jeg departementets mål om å innføre krav om at alle barnehager skal innføre språkkartlegging av barn i treårsalderen, mål om å innføre en sterkere nasjonal styring av dokumentasjon mellom barnehage og skole, og jeg problematiserer valget av tittelen barnehagelærer opp mot tittelen barnehagepedagog.

Kunnskapsministeren skriver i sitt innlegg at jeg blander kortene. Jeg håper at Solhjell har rett. Jeg er ikke overbevist selv om ministeren skriver at han ikke ønsker en «skolsk barnehage». Min frykt er at en innføring av nasjonal standard for overlevering av erfaringer fra barnehage til skole, i praksis blir en kartlegging av barn sett ut fra en utviklingspsykologisk norm. Jeg skulle ønske at Solhjell fant andre måter for å videreutvikle kvaliteten i barnehagen, enn gjennom nasjonale normer og kartlegging av barns språkkunnskap ved treårsalderen.

Omlag halvparten av de ansatte i barnehagen har ingen formell barnefaglig kompetanse. Tenk hvilken kvalitetsheving vi kunne hatt med et krav om at alle ansatte i barnehagen måtte ha minst ett års utdanning med barnefaglig fordypning. Departementet vil isteden at førskolelæreren skal bruke verdifull tid på å kartlegge barna i en allerede presset barnehagehverdag. Pedagogene i barnehagen bør allerede ha den kunnskapen om enkeltbarnet som en slik kartlegging kan frambringe.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer