- Bare barneporno skal stoppes på nett

Slik mener Venstre at din digitale frihet, fildeling og privatliv skal sikres.

VENSTRE: I dag vedtok Venstres landsmøte å jobbe for et lovverk som beskytter nettbrukere fra nysgjerrige øyne og ører i både platebransjen og staten.
VENSTRE: I dag vedtok Venstres landsmøte å jobbe for et lovverk som beskytter nettbrukere fra nysgjerrige øyne og ører i både platebransjen og staten.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): For to uker siden ble Peter Sunde og Gottfrid Svartholm Warg dømt i Pirate Bay-saken.

I dag vedtok Venstres landsmøte å jobbe for et lovverk som beskytter nettbrukere fra nysgjerrige øyne og ører i både platebransjen og staten.

I praksis vil politikken:

• gjøre det umulig å få tatt nettbrukere som bryter åndsverkloven.
• stoppe myndigheter og selskaper fra å overvåke nettet, tilgang til internett skal ses på som en menneskerett, og
• begrense statens sensur av nettet til å gjelde overgrepsbilder av barn

Forhåndssensur
- Det har vokst fram et parallelt elektronisk samfunn som i praksis er uten lovgiving og rettigheter for dem som er der. Vi vil ikke at private advokater skal håndheve lovene på nett, sier nestleder Trine Skei Grande til Dagbladet.no.

- Vi tar ikke stilling til opphavsrett, men det vil jo bli umulig med forhåndssensur av materiale som deles, innrømmer nestleder Christoffer Torris i Unge Venstre, som har vært med å lage forslaget.

Nylig ga Post- og teletilsynet (PT) en operatør som tilbyr Internett-tjenester fritak fra taushetsplikten i en konkret sak om ulovlig fildeling. Det var advokatfirmaet Simonsen, som har oppdrag fra flere selskaper med interesser i opphavsrett, som ba om å få utlevert en persons identitet basert på at de hadde sporet en ip-adresse.

DU OVERVÅKSES: Private selskaper lagerer store mengder data om din aktivitet på nett. Gjør du noe de ikke liker kan du risikere advokater på nakken.
Foto: Lise Åserud / SCANPIX
DU OVERVÅKSES: Private selskaper lagerer store mengder data om din aktivitet på nett. Gjør du noe de ikke liker kan du risikere advokater på nakken. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer

Torris frykter at teleselskapene, som bringer elektronisk informasjon kan se seg tjent med å drive innenbringende preventivt arbeid.

«teleselskaper (..) kan ende med å ha økonomiske interesser i å overvåke og begrense brukernes aktivitet på nettet», skriver Olsen på sin blogg.

- Møter seg selv i døra
Informasjonsdirektør i Datatilsynet Ove Skåra mener vedtaket reiser flere viktige spørsmål om hvordan hverdagen på internett skal se ut.

- Vi mener jo at EUs datalagringsdirektiv truer personvernet. Det er interessant at et parti på stortinget vedtar at de kan bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen for å hindre at det innføres, sier Skåra til Dagbladet.no.

Samtidig tror han at partiet «møter seg selv i døra» på flere punkter, med sin iver for både offentlighet og personvern, gjerne samtidig.

- Vi kan jo starte med skattelistene, motorvognregisteret og offentlighetsloven. Verktøyene brukes ikke bare av journalister, men nysgjerrige medborgere og mye informasjon kan misbrukes eller systematiseres for feil bruk, sier Skåra.

- Her kan det raskt bli konflikter og motstridene interesser, sier Skåra.

Facebooklov?
Forslaget inneholder også en godbit for verdens mange millioner brukere av sosiale medier.

«Gi brukere av sosiale medier, som Facebook, rett til å permanent få slettet sensitiv personlig informasjon»

Datatilsynet støtter forslaget, men tviler på at det lar seg gjennomføre.

- Dette er blir jo en internasjonal utfordring. I Norge har vi allerede lovgivning som ikke tillater at slik informasjon lagres, men for å hindre Facebook fra dette må man opp på et annet nivå enn i Norge.

ADVOKATPOLITI, NEI TAKK: Venstre-nestleder Trine Skei Grande, vil at politiet skal være de eneste som kan få utlevert informasjon om sine kunder, og bare etter rettslig kjennelse.
Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX
ADVOKATPOLITI, NEI TAKK: Venstre-nestleder Trine Skei Grande, vil at politiet skal være de eneste som kan få utlevert informasjon om sine kunder, og bare etter rettslig kjennelse. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX Vis mer