Bare blåbær!

BERGEN (Dagbladet): Helge Bjørndal (40) bor midt i blåbærskogen og plukker massevis av bær hver sesong. Hans personlige rekord fra 1994 er på 8830 liter. På sine 25 år som lidenskapelig bærplukker har Helge høstet nesten 13 tonn (!) fra naturens spiskammer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved foten av Gullfjellet i Bergen har Helge Bjørndal sitt eget natureldorado. Blåbær er hans store lidenskap i bærsesongen. Hittil i år har han kommet opp i godt og vel 200 liter. På kjøkkenbordet står allerede mange glass med ferdig syltetøy. Også syltede multer er kommet på glass.

- Det er fortsatt litt tidlig, bæra er ikke skikkelig modne alle steder. Litt seinere blir det knallbra med bær, forteller han.

Dobbel bærplukker

Utstyrt med bøtte og bærplukker klatrer Helge spenstig som en hjort opp gjennom bjørkeskogen. Bakenfor ruver Gullfjellsmassivet og nede i dalbunnen blinker et fiskevann. Til tross for at han har brakt i hus tusenvis av liter bær, blir han gutteaktig begeistret når han finner et flak med blåbærlyng fullt av modne bær. Raskt og effektivt fører han den doble bærplukkeren gjennom lyngen.

- Det er om å gjøre å være lett på hånda og nærmest lirke av bæra, sier Bjørndal, som dermed får mindre blad og rusk i bøtta.

Hjemme på kjøkkenet har han en egen innretning for å gjøre grovrenskingen lettere. Bæra tømmes i en trakt. Støvsugeren er tilkoblet et rør der rusket blir sugd opp og blåbæra faller ned.

Deretter fryser han bæra og foretar finrensking på en rist.

For 16 år siden var Helge Bjørndal utsatt for en trafikkulykke og pådro seg en nakkeslengskade. Det har medført at han bare kan jobbe i halv stilling.

- Å komme seg ut i naturen er terapi for både kropp og sjel. Dessuten blir jeg snart rastløs når jeg går hjemme, sier Helge.

8830 liter

Han fører nøye statistikk over det han plukker. I det store blåbæråret, 1994, satte han personlig rekord på 8830 liter. Det tilsvarer rundt to tonn bær. I løpet av de 25 åra han har holdt på, har han plukket over 21000 liter - eller nesten 13 tonn - fra naturens eget spiskammers. En tredjedel sylter han, en tredjedel gir han bort og den siste tredjedelen selger han.

Han oppfordrer flere til å komme seg ut med bøtter og spann. Altfor mye bær blir stående og råtne bort.

BÆRRE LÆKKERT: Altfor mye ville bær blir stående uplukket i norsk natur. Helge Bjørndal er styorplukker og synes folk må komme seg ut i skog og mark med bøtter og spann.