Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bare budbringeren skjøt

Da i overkant av 20 topptrente Navy Seals stormet komplekset, ble bin Ladens forsvar knust umiddelbart.

 DREPT:  Inne i dette komplekset, skal de amerikanske elitestyrkene ha møtt liten motstand. Foto: AFP PHOTO/ AAMIR QURESHI
DREPT: Inne i dette komplekset, skal de amerikanske elitestyrkene ha møtt liten motstand. Foto: AFP PHOTO/ AAMIR QURESHI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Meldingene om hva som skjedde da Osama bin Laden ble drept har vært svært så sprikende. Fra at spesialsoldatene ble møtt av et inferno av skyteklare al-Qaida-medlemmer, ser det ut til å koke ned til en historie om heller laber motstand.

Tjenestemenn New York Times har snakket med kommer nå med ytterligere dementi av de første uttalelsene om aksjonen. Ikke bare var Osama ubevæpnet, det ble avfyrt svært få skudd mot de amerikanske spesialstyrkene.

Det var i overkant av 20 medlemmer av Navy Seals Team 6 som stormet komplekset. I løpet av kort tid ble flesteparten av bin Ladens beskyttere uskadeliggjort.

- Budbringeren skjøt Ifølge tjenestemennene var det bare én person som gjorde væpnet motstand. Det var budbringeren Abu Ahmad, som ironisk nok også var mannen som førte USA til komplekset der bin Laden ble funnet.

Han skal ha befunnet seg i et gjestehus ved siden av huset der bin Laden ble funnet, og skal ha åpnet ild fra døråpningen før han ble drept. Etter å ha drept budbringeren og en kvinne som var i gjestehuset, skal ikke amerikanerne ha skutt noe mer inne på eiendommen.

Denne historien skiller seg kraftig fra det som er den offisielle versjon av hendelsene i Abbottabad. Pentagon hevder at spesialstyrkene var i en skuddveskling under store deler av aksjonen.

«Truende miljø» - Det var skuddvekslinger mens gutta tok seg opp trappen i komplekset, sier CIA-direktør Leon Panetta i et intervju med PBS.

Amerikanske tjenestemenn hevder at den offisielle versjonen har endret seg så mange ganger - og så kraftig - fordi det har tatt tid å gå gjennom rapportene som ble skrevet av de som deltok. Det blir også sagt at spesialstyrkene antok at alle i huset var bevæpnet, siden de skal ha blitt beskutt med en gang de landet.

- De var i et truende og fiendtlig miljø hele tiden, sier en amerikansk tjenestemann.

Osama bin Laden skal ha hatt en AK-47 og en Makarov-pistol rett ved seg da han ble drept.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media