Presidentvalget i USA:

Bare disse kan overtale Trump

Han lytter til utvalgte republikanere, familien og Fox News-kommentatorer, men ingen vil noensinne klare å overbevise Donald Trump om at han har tapt, ifølge ekspertene.

TAP ELLER SEIER: Donald Trump har ved flere anledninger unngått å svare på om han vil sørge for en fredfull overføring av makt ved et valgtap mot Joe Biden. Vil han nekte å gå av? Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert

Så godt som hele verden har gratulert Joe Biden med seieren i det amerikanske presidentvalget, men i Det hvite hus sitter det fremdeles en mann som nekter å innse nederlaget.

Norske USA-eksperter tviler på om USAs president Donald Trump noensinne vil erkjenne at han tapte valget, men tror samtidig Trump vil gå av som president, om enn motvillig, når tida er inne.

Spørsmålet er hvem som til slutt kan klare å overbevise USAs 45. president om å vike plass for USAs 46. president.

KLAR: Joe Biden tror flere i Det republikanske partiet er redd for Donald Trump. Foto: AP Vis mer

Kort liste

Lista over personer med innflytelse over USAs uberegnelige president har helt siden Trump ble valgt i 2016 vært kort.

Lista har like lenge vært en slags kladd, som følge av rekordhyppige utskiftninger i Trumps administrasjon.

Enda kortere blir lista hvis man luker ut navnene som alltid har vært, og trolig alltid vil fortsette å være, enige med Trump.

Spørsmålet er derfor hvem i Trumps sfære som har nok innflytelse på presidenten til å tale ham imot og komme uskadet fra det.

Og den lista er kort.

VIKTIG: Ivanka Trump, presidentens førstefødte datter, er den ekspertene tror har størst innflytelse over Donald Trump. Foto: Reuters / NTB
VIKTIG: Ivanka Trump, presidentens førstefødte datter, er den ekspertene tror har størst innflytelse over Donald Trump. Foto: Reuters / NTB Vis mer

Tre navn

Uavhengig av hverandre har to norske USA-eksperter trukket fram tre sentrale navn overfor Dagbladet.

Disse er:

  • Ivanka Trump - presidentens førstefødte datter.
  • Jared Kushner - Ivankas ektemann og presidentens svigersønn.
  • Lindsey Graham - en republikansk senator.

Det er særlig én grunn til det, ifølge USA-kjenner Anders Romarheim, forsker ved Institutt for forsvarsstudier (IFS), en del av Forsvarets høgskole (FHS).

- Trumps hyppige utskiftninger i sin nære politiske krets gjør at folk knapt rekker å bygge et ordentlig forhold til ham før de er ferdige. Alle ser samtidig hvor kjapt man forsvinner hvis man havner i unåde hos Trump, men det er noen som ikke kan sparkes av Trump. Det er senatoren Graham, svigersønnen Kushner og datteren Ivanka, sier Romarheim til Dagbladet.

FAMILIERÅDET: Jared Kushner, Ivanka Trumps ektemann, inngår i det USA-kjenneren Anders Romarheim kaller «det trumpianske familierådet». Foto: Reuters / NTB
FAMILIERÅDET: Jared Kushner, Ivanka Trumps ektemann, inngår i det USA-kjenneren Anders Romarheim kaller «det trumpianske familierådet». Foto: Reuters / NTB Vis mer

«Ekstern rådgivningsgruppe»

Mjelde er enig i Romarheims vurdering, men trekker fram enda litt flere personer etter å ha fått spørsmål om hvem i Trumps sfære som har innflytelse på presidenten.

Han trekker fram tre grupper:

  • Noen utvalgte republikanere.
  • Den nære familien.
  • Eksterne rådgivere.
STØTTER TRUMP: Republikaner-toppen Mitch McConnell støtter Donald Trumps påstander om valgfusk, ifølge CBS News. Vis mer

Blant de utvalgte republikanerne mener Mjelde at Graham har en prominent plass. I familien nevner forskeren allerede nevnte Jared Kushner og Ivanka Trump, i tillegg til kona Melania Trump og de andre Trump-barna.

Men i den tredje gruppa, det Mjelde beskriver som Trumps «eksterne rådgivningsgruppe», finnes ikke rådgivere fra dyre konsulentselskaper, men flere Fox News-programledere og én tidligere republikansk toppolitiker:

  • Laura Ingraham - Fox News-programleder.
  • Tucker Carlson - Fox News-programleder.
  • Newt Gingrich - tidligere republikansk ordstyrer i Representantenes hus.

«Vil gå av motvillig»

KONSULTERER: Donald Trump søker jevnlig konsultasjon hos Lindsey Graham, den viktige republikanske senatoren. Foto: Reuters / NTB
KONSULTERER: Donald Trump søker jevnlig konsultasjon hos Lindsey Graham, den viktige republikanske senatoren. Foto: Reuters / NTB Vis mer

På spørsmål om noen i det hele tatt kan klare å få Donald Trump til å erkjenne nederlag, svarer IFS-forsker Romarheim kort og kontant:

- Nei, ingen.

Norce-forsker Mjelde er helt enig.

- Trump vil gå av motvillig, men han kommer aldri, aldri til å gå med på at han tapte. Det er for ham naturstridig at han, Donald Trump, kan beseires, sier Mjelde.

Men på spørsmål om hvem som kan få Trump til å gi seg, om enn motvillig, peker Romarheim ut særlig én person.

- Det kan Ivanka, tror jeg, sier Romarheim.

En slik overtalelse vil neppe komme uten store innrømmelser, tror USA-kjenneren.

LANGET UT: President Donald Trump viste seg offentlig for første gang siden valgnatta. Foto: AP Vis mer

Slik kan han overtales

Og overtalelsen er nødt til å skje på Trumps premisser og i henhold til Trumps virkelighetsoppfatning.

- I sin egen bok er Trump ingen taper, og taper aldri noe som helst. De som skal overbevise ham om at han må gi opp kampen for presidentskapet, er nødt til å legge inn den forutsetningen, sier Romarheim.

USA-kjenneren presiserer at uforutsigbarheten nå er «enorm», men skisserer opp et scenario han mener kan bli aktuelt i tida framover:

- Trump tar nå alle rettslige skritt han kan for å få omgjort valgresultatet. Han er overbevist om at dette valget ble rigget mot ham, og han vil alltid være det. Spørsmålet er hva som skjer når det juridiske sporet et sluttkjørt. Da kan det trumpianske familierådet, anført av Jared og Ivanka, trenge gjennom til Trump med følgende argument: «Du har rett, men denne kampen er ikke verdt å fortsette mot et korrupt system», sier Romarheim.

Det samme kan Lindsay Graham, den republikanske senatoren, tenkes å gjøre, mener Romarheim.

- Han er den eneste i etablissementet vi vet at Trump jevnlig konsulterer politikk med. Han har presidentens øre, og kan fremme akkurat det samme narrativet som det trumpianske familierådet, sier Romarheim.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer