Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bare drikk,Valgerd!

Partileder og barneminister Valgerd Svarstad Haugland kan trygt ta et glass vin. Tre av fire av partiets velgere mener KrF-politikere kan drikke alkohol akkurat som andre politikere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

85 prosent av alle landets velgere mener KrF-politikere kan drikke alkohol. Bare 10 prosent av alle velgerne krever at KrF-politikere bør være helt avholdende.

Blant partiets egne velgere sier tre av fire ja til at KrF-politikere kan drikke alkohol som andre politikere. Sterkest støtte til vinglasset får de kvinnelige KrF-statsrådene fra velgere mellom 40 og 59 år, blant Oslo-folk og blant velgere med inntekt over 400000.

I disse gruppene mener drøyt 90 prosent at KrF-politikere må kunne drikke alkohol som andre politikere. Det viser en undersøkelse MMI har foretatt for Dagbladet.

Valgerd-effekt

Har det vært en Valgerd-effekt i KrF, er den nye, liberale holdningen til KrF-toppenes personlige alkoholbruk en del av den.

For det startet i 1991, da Valgerd Svarstad Haugland som en av tre kvinnelige kandidater stilte til valg som ny nestleder. I intervjuer innrømmet hun at hun tok både et glass øl og et glass vin. Dermed ble det reist krav fra landsmøtet på Bolkesjø om at kandidatene måtte redegjøre for sitt forhold til alkohol før votering.

- Jeg står på KrFs alkoholpolitikk. Her i partiet er det ikke bare jeg som ikke er totalavholdende, svarte en tydelig irritert Valgerd.

Fire år seinere stilte hun til valg som partileder. Igjen ble vinglasset forsøkt brukt mot henne. Avtroppende partileder Kjell Magne Bondevik måtte bruke flere fylkesårsmøter på alkoholpolitisk brannslokking i partiet.

- Et glass vin i ny og ne er ikke avgjørende for hvem som skal lede KrF, gjentok Bondevik.

Unge kvinner

Og partiets nye velgere vil ha både Valgerds og andre partikvinners vinglass. En undersøkelse utført av Norsk Statistikk for Vårt Land for et drøyt år siden, viste at en av tre av KrFs nye velgere synes det er for vanskelig å få kjøpt alkohol i Norge.

Partiets generalsekretær Inger Helene Venås (35) beskriver den typiske nye KrF-velgeren som en ung, yrkesaktiv, verdibevisst kvinnelig vindrikker i tidsklemme.

- KrFs problem er at folk har trodd partiet har vært mye trangere enn vi er. KrF er ikke noe avholdsparti. Selv en av KrFs stiftere, Erling Wikborg, var ikke totalavholdsmann, sier Venås - som selv gjerne tar seg et glass vin på kafé.

TA DEG ET GLASS: Tre av fire KrF-velgere mener partileder Valgerd Svarstad Haugland kan drikke alkohol på linje med andre politikere.