Bare en av ti tyver blir straffet

Vinningsforbrytere her i landet har lite å frykte. Bare en av ti som begår tyveri, ran eller innbrudd blir straffet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over halvparten av anmeldte lovbrudd er tyverier og innbrudd. Statistisk sentralbyrå har undersøkt alle anmeldte lovbrudd i 1997. Byrået har så kartlagt hva som er skjedd i de etterfølgende fire årene med alle de 430.000 anmeldelsene, skriver Aftenposten.

Kartleggingen viser at de som stjeler fra andre i stor grad går fri. Anmeldelser av voldtekter ender også svært sjelden i en fellende dom. Kjører du derimot for fort eller med promille, er risikoen stor for at saken ender med forelegg, bot eller fengsel.

50.000 tyverier av eller fra bil ble anmeldt i 1997. I flere enn 41.000 av dem var det ingen mistenkte. Innbrudd og tyverier fra hus har gått markant ned de siste årene, men oppklaringsprosenten ser ikke ut til å være årsaken. Den ligger stabilt på fattige 20 prosent.

Også for ran er oppklaringsprosenten liten. 60 prosent ble henlagt uten noen mistenkt person. Bare 16 prosent av ranerne ble dømt. For grove ran er oppklaringsprosenten bedre. Hver tredje av disse ranerne ender bak lås og slå.

37 prosent av dem som anmeldes for å ha brutt trafikkreglene, må betale et forelegg, mens 28 prosent tiltales. Av de tiltalte trafikksynderne blir de aller fleste dømt, 61 prosent av dem til ubetinget fengsel.

Også narkotikaforbrytelser ender svært ofte med straff. Generelt gjelder det for de fleste lovbrudd at det er før en eventuell tiltale de fleste forbrytere går fri. Dersom saken kommer så langt som til retten, er sjansen stor for en fellende dom.

(NTB)