MINDRE POPULÆR: Statsminister Erna Solberg (H) er ikke lenger like populær som statsminister. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
MINDRE POPULÆR: Statsminister Erna Solberg (H) er ikke lenger like populær som statsminister. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpixVis mer

Bare en av tre mener Solberg er en god statsminister

Andelen er halvert siden hun inntok regjeringskontorene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Meningsmålingsinstituttet Ipsos-MMI måler hver måned hvor fornøyd folket er med den jobben Erna Solberg gjør som statsminister.

I det hun startet på jobben som statsminister mente hele 65 prosent av oss at hun var en flink regjeringssjef. Siden den gangen har det stort sett gått utforbakke og nå er det bare halvparten så mange som mener hun er flink.

Hun nådde et bunnpunkt i november i fjor da de borgelige partiene kranglet om budsjettet. Nå oppnår hun på nytt en bunnmåling når bare 34 prosent mener nå at hun gjør en god jobb som statsminister.

Professor Frank Årebrot tror målingen først og fremst reflekterer folks oppfatning av hvor godt det går med regjeringen Solberg. Det siste halve året har politikken i Norge vært preget av et statsbudsjett det ble mye bråk om, og strid mellom regjeringspartiene og
støttepartiene Venstre og Krf.

Regjeringsmåling - Selv om de blir spurt om Erna Solberg oppfatter nok folk det som om det blir spurt om hva de synes om regjeringen Solberg, sier professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen.

Han minner om at normalsituasjonen er at statsministeren ikke er så veldig populær.

- Det må en mediehendelse til der hun virkelig står fram og skinner om hun skal få en stort popularitetshopp. Det er vanskelig å si hva det skal være, sier han.

Terrorhopp Aarebrot viser til hvordan Jens Stoltenbergs popularitet ble påvirket av terroren 22. juli 2011.

- Den nådde jo religiøse høyder. La oss håpe vi ikke opplever en slik nasjonal katastrofe som ofte må til for at en statsministers personlige popularitet skal vokse, sier han.

Stoltenberg var i lange perioder betydelig mindre populær enn det Erna Solberg er nå. Sensommeren og høsten 2010 var det godt under 30 prosent av velgerne som syntes at Stoltenberg var en god statsminister.

Men etter terroren 22. juli 2011 beholt Stoltenberg mye av populariteten til tross for at mange ønsket å bytte ut den rødgrønne regjeringen.

Gjennom 2012 og 2013 mente snaut halvparten av oss at Stoltenberg gjorde en god jobb som statsminister.