- Bare en debatt mellom venner

Ikke noe bondeopprør, mener nyutnevnt landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum.

FERSK MINISTER: Trygve Slagsvold Vedum (Sp) faller nå inn i statsrådsrekken til statsminister Jens Stoltenberg (Ap). Noe av det første han må gjøre, er å bedre forholdet til bøndene. 
Foto: HANSEN NINA / Dagbladet
FERSK MINISTER: Trygve Slagsvold Vedum (Sp) faller nå inn i statsrådsrekken til statsminister Jens Stoltenberg (Ap). Noe av det første han må gjøre, er å bedre forholdet til bøndene. Foto: HANSEN NINA / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Oslo  20120618.
Statsminister Jens Stoltenberg (i midten) sammen Trygve Slagsvold Vedum som er ny landbruksminister og Marit Arnstad som er ny samferdselsminister, på Slottsplassen i Oslo etter ekstraordinært statsråd mandag formiddag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Oslo 20120618. Statsminister Jens Stoltenberg (i midten) sammen Trygve Slagsvold Vedum som er ny landbruksminister og Marit Arnstad som er ny samferdselsminister, på Slottsplassen i Oslo etter ekstraordinært statsråd mandag formiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Nyutnevnt landbruksminister Trygve slagsvold Vedum, sier til Dagbladet at han vil bedre regjeringens elendige forhold til bøndene med dialog.

Skal prate Han kaller vårens betente konflikt om landbruksoppgjøret, for «debatt mellom venner».

- Vi skal prate bedre sammen. Vi har sammenfallende interesser. Jeg tror på prat, sier Vedum.

Regjeringskollega Ap har fått deler av skylda for det - fra bøndenes synspunkt - elendige landbruksoppgjøret. Den ferske landbruksministeren vil ikke dele ut skyld.

- Nei, både Ap og SV er gode lagspillere. Det er Høyre og Frp som er motstanderne her, sier Vedum.

Gårdbruker selv - Jeg har et oppriktig og ekte engasjement for landbruket, og som gårdbruker selv er det en fordel at jeg kjenner næringen godt, sier han.

- Kjenner du næringen bedre en din forgjenger?

- Også Lars Peder Brekk kjenner næringen godt, og har et godt forhold til bøndene, sier Vedum.

Han sier han vil bruke tid på å «snakke opp» landbruksnæringen, og trekker fram at han vil sørge for økt matproduksjon. Landbruksmeldingen sier matproduksjonen skal opp med 20 prosent.

- Jeg skal snakke opp norsk landbruk. Landbruk er en veldig viktig næring for oss. Hovedutfordringen er å få opp inntektene. Jeg skal jobbe målrettet for muligheten for å tjene mer penger i landbruket og å øke norsk matproduksjon, sa den nyutnevnte landbruksministeren på Slottsplassen.

Hele ledelsen Vedum har fram til nå vært parlamentarisk leder på Stortinget. Nå er hele partiledelsen i regjeringen: Liv Signe Navarsete, Ola Borten Moe og nå Slagsvold Vedum.

Vedum må nå gjenopprette tilliten til bøndene som gjorde opprør mot den rødgrønne regjeringen etter landbruksoppgjøret.

Mer norsk mat - Min hovedoppgave blir å løfte norsk landbruk, øke verdiskapningen og få mer bruk av norsk mat, sier Vedum.

Mens Brekk ikke lyktes i å innfri forventningene i sin egen landbruksmelding ved dette jordbruksopppgjøret, må Vedum sikre dette i valgåret 2013.

- Det første jeg skal gjøre, er å møte folk i departementet og sette meg inn i sakene, sa Vedum.

Smittende latter Statsminister Jens Stoltenberg sa Vedum er en god politisk håndverker, og at han setter pris på Vedums samarbeidsevner og humør.

- Han har et usedvanlig godt humør, en egenskap jeg setter veldi pris på, og han har en smittende latter, sa Stoltenberg om sin nye statsråd.