Bare en dumhet

Mener Erna Solberg at Jens Stoltenberg også bør gå av?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ETTER SEKS DAGER i politisk storm var Per Ditlev-Simonsen forståelig nok preget. I sin egen storstue i Oslo Rådhus gikk han på talerstolen. Og gikk av. Han hadde ikke ordførerkjede på. Men han skapte bilde av en hedersmann som tok ansvar for sine handlinger.

På grunn av en grov feilvurdering, innrømmet han. Ikke minst understreket han at han som ordfører hadde lagt vekt på å være samlende, en ordfører for alle i byen, og derfor hadde det gjort inntrykk på ham at de to ledende partiene i opposisjonen hadde bedt ham gå av.

MEN SÅ KUNNE han likevel ikke dy seg. På grunn av en dumhet for 16 år siden, sa han. Det er absurd, men slik er det.

Selvfølgelig føles det absurd å bli gjenstand for et slikt kjør på tampen av en hederskronet politisk karriere. I over 40 år, som han sa, hadde han hatt tillitsverv i Høyre. Det vitner om en mann med et dyptfølt samfunnsengasjement, en som har viet store deler av sitt liv til det fellesskapet han nå er beskyldt for å ha sveket. Det må føles mer enn absurd – det må føles blodig urettferdig.

Men det var ingen dumhet han begikk for alle de åra siden. Han visste hva han gjorde da han hentet ut penger fra sin sveitsiske konto, og han må ha reflektert over at dette er ikke riktig. Som medlem av finanskomiteen, som forsvarsminister, visste han bedre enn de fleste at det han gjorde ikke var lov. Han visste, eller burde ha visst, at det var uforenlig med å være toppolitiker. Hadde han innsett konsekvensene av det, ville ikke hele Norge i dag visst hvem Endre Rangnes er.

LIKEVEL GJORDE han det. Dumt er et folkelig og greit uttrykk. Men det er andre ord som er mer dekkende, og som blir brukt om vanlige mennesker som gjør det samme. Når Høyre-politikere ber om sympati og forståelse, synes de å glemme at mange av deres mindre privilegerte velgere ikke blir møtt med det samme fra myndighetene.

DET ER HYGGELIG for Per Ditlev-Simonsen at hans nærmeste i Oslo Høyre har støttet ham og «ikke båret sten til byrden». Slik håper vi alle at våre nærmeste reagerer når vi kommer i trøbbel. Men et politisk parti kan ikke la personlige sympatier overskygge det prinsipielle. Det kan ikke engang la det gå politikk i det ved å beskylde sine motstandere for å ha svin på skogen.

Men Erna Solberg tok en Beckham – hun la seg flat og strakk ut et bein. Når Solberg sammenlikner en svart dagmamma med å plassere penger i utlandet, er det rødt kort. Ikke bare kriminaliserer hun en stor del av det norske folk, men hun ufarliggjør det hun vet er en betydelig og systematisk form for skatteunndragelse. At småbarnsforeldre tidlig på 1990-tallet sto uten barnehageplass og uten «hvite» dagmammaer, er noe også Høyre-folk som Børge Brende fikk føle på kroppen og for lengst har tilstått. En av grunnene til at politikere gikk inn for å forenkle rapporteringen var at man nettopp ikke ønsket å kriminalisere ellers lovlydige borgere som så seg nødt til å betale svart.

TRAKK SEG: Per Ditlev-Simonsen trakk seg i går.
TRAKK SEG: Per Ditlev-Simonsen trakk seg i går. Vis mer

HVIS ERNA SOLBERG virkelig mener det er sammenliknbart, går jeg ut ifra at hun synes det er riktig at statsministeren går av. Gjør hun det?

Bare en dumhet