Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bare en forkjølelse

Brasils president Jair Bolsonaro er ikke bekymret for coronaviruset. Det får selv presidentens støttespillere til å reagere.

TORSDAG 26. MARS: Siste nytt om coronakrisen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Så langt er det registrert 2554 tilfeller av coronaviruset i Brasil, og 59 mennesker har mistet livet.

Foreløpig er altså ikke smittetallene veldig høye, men helseministeren i Brasil har advart om at landets helsesystem kan kollapse innen slutten av april.

Angriper motstandere

For i millionbyene Rio de Janeiro og São Paulo bor millioner av fattige i slumområder som mangler sanitærforhold, og her er det ventet at utbruddet i Brasil vil skyte fart.

Noe som igjen vil legge ytterligere press på et offentlig helsevesen, som allerede før coronaviruset var i en presset situasjon.

En som ikke har sett noen grunn til å bekymre seg ennå er president Jair Bolsonaro, som også har blitt kalt «tropenes Trump». I en tale tirsdag langet presidenten ut mot både politiske motstandere og media, skriver Washington Post.

IKKE BEKYMRET: Jair Bolsonaro er ikke redd for coronaviruset, han er derimot redd for hva som blir konskvensen av coronatiltakene delstatene i Brasil har iverksatt. Foto: REUTERS / Ueslei Marcelino / NTB scanpix
IKKE BEKYMRET: Jair Bolsonaro er ikke redd for coronaviruset, han er derimot redd for hva som blir konskvensen av coronatiltakene delstatene i Brasil har iverksatt. Foto: REUTERS / Ueslei Marcelino / NTB scanpix Vis mer

- De har spredt følelsen av frykt, og har skjøvet det høye antallet ofre i Italia foran seg. Det er det perfekte scenarioet, som brukes av media for å spre hysteri, sier Bolsonaro.

Han mener selvisolering, i et forsøk på å begrense viruset, er «massefengsling», og han ser ingen grunn til å stenge skolene, ettersom unge ser ut til å være mindre utsatt for viruset enn eldre.

- En forkjølelse

Han toner også ned hvor farlig viruset er, og bruker seg selv som eksempel.

- I mitt tilfelle, med min historie som atlet, dersom jeg ble smittet av viruset, så hadde jeg ikke trengt å bekymre meg. Jeg hadde ikke følt noe, eller, om jeg ble veldig rammet, så ville det føles som en liten influensa eller en forkjølelse, sier Bolsonaro.

På tross av presidentens avslappede holdning til viruset har delstatsmyndighetene rundt om i landet satt i verk tiltak for å begrense spredning. Tiltakene er som vi kjenner dem fra de fleste andre steder i verden: oppfordre til sosial isolering, stenging av kirker, kjøpesentre og skoler, og forby store menneskemengder.

Unødvendig og overdrevent, mener presidenten.

- Viruset har ankommet, vi bekjemper det. Det vil snart gå over. Livene må gå videre, jobbene må opprettholdes, sier Bolsonaro, som ønsker at butikker og skoler skal åpnes igjen.

Guvernøropprør

Presidenten er selv blitt testet for viruset mener altså at det ikke er nødvendig med strenge restriksjoner for å stanse viruset i Brasil.

I kjølvannet av presidentens tale tirsdag, der han altså tok til orde for å åpne opp landet igjen, har det kommet et aldri så lite opprør, skriver nyhetsbyrået AP.

Selv folkevalgte som har støttet presidenten siden før han ble valgt i 2018, går nå ut for å kritisere hans håndtering av coronaviruset.

Senatsleder Davi Alcolumbre, som er en av Bolsonaros støttespillere, har testet positivt for coronaviruset. Han mener nå at Bolsonaro utsetter landet for fare.

- Dette er at alvorlig øyeblikk, landet trenger seriøst lederskap, ansvarlig og forpliktet til livet og helsen til befolkningen. Vi anser presidentens offentlige uttalelse i dag for å være alvorlig, når han angriper tiltakene som er satt inn mot covid-19, sier Alcolumbre.

Tirsdag tok altså Bolsonaro til orde for å fjerne de strenge restriksjonene som hadde blitt innført landet rundt, men landets guvernører hører ikke på presidenten.

I en videokonferanse onsdag mellom Bolsonaro og guvernører fra Brasils sørøstlige region, truet guvernør i São Paulo, Joao Doria med å saksøke de føderale myndighetene om de forsøker å blande seg inn i hans planer for å bekjempe viruset, ifølge en video nyhetsbyrået AP har sett.

MØTTE HVERANDRE: For en kort stund siden traff Donald Trump Brasils president Jair Bolsonaro for å diskutere coronaviruset. Nå spekuleres det i at Bolsonaro selv er smitta. Det melder brasilianske medier. Video: AP Vis mer

Har snakket med Trump

Også guvernøren i delstaten Goias, Ronald Caiado, som har vært en nær alliert av Bolsonaro, sier at presidentens tilnærming gjør noe med forholdet dem imellom.

- Jeg kan ikke tillate at presidenten vasker hendene sine og gir andre ansvaret for en kommende økonomisk kollaps og tap av jobber. Det er ikke oppførselen til en leder, sier Caiado.

Bolsonaro sier han er bekymret for at nedstengningen av landet vil skade Brails allerede skakkjørte økonomi, og føre til uro og opptøyer.

Han fortalte onsdag reportere at han har snakket med sin amerikanske kollega Donald Trump, og sier at deres tilnærming til krisa er ganske lik.

- Hva må vi gjøre? Få folk ut i jobb. Beskytte de eldre, beskytte dem som har helseproblemer. Men ingenting mer enn det. Dersom vi kryper sammen, velger den enkle løsningen, og alle blir hjemme, så vil det bli kaos. Ingen vil produsere noe, det vil være arbeidsledighet, kjøleskap vil stå tomme, ingen vil kunne betale regninger, sier Bolsonaro.

Onsdag satt Brasils 26 delstatsguvernører seg sammen i et møte for å koordinere sitt arbeid med krisa. De føderale myndighetene var ikke invitert.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!