- Bare en forsmak

Ehud Barak (bildet) understreker at gårsdagens angrep kun var en advarsel. Kamphelikoptre startet dagen med å bombe palestinsk politi. Palestinerne har varslet en ny «Vredens dag» når bønnen er over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved morgengry skjøt israelske helikoptre raketter mot en politiskole i Jeriko på Vestbredden. Hevnangrepet kom etter at palestinere satte fyr på en flere hundre år gammel synagoge i samme by. I morgentimene har det også vært skyting i Hebron. Diplomatiet fortsetter på høygir, men det er ingen tegn til at de verste kampene på flere tiår skal ta slutt.

Imens forbereder israelerne seg på krig. Da natta falt, hadde israelske tanks tatt stilling rundt palestinske byer. Hæren har lagt en jernring rundt flere bosettinger - palestinerne for ikke forlate sine nabolag.

Ny «Vredens dag»

Ehud Barak har invitert opposisjonen med på en kriseregjering. Det kan gå mot full krig i Israel dersom volden ikke opphører. Palestinerne har utropt i fredagen til «Vredens dag», akkurat som de gjorde for en uke siden.

- Gårsdagens rakettangrep var kun advarsler for å vise palestinerne at det må settes grenser. De må forstå at det ikke finnes noen alternativer til fredsprosessen, sier Roby Nathanson, statsminister Ehud Baraks politiske rådgiver til tysk tv.

- Steindød fredsprosess

Voldsomhetene eskalerte da tre israelske soldater ble lynsjet av en folkemengde i Ramallah i går. Israelerne angrep Yasser Arafats hovedkvarter. FNs vise-generalsekretær Terje Rød-Larsen slapp akkurat unna og uttalte etterpå:

- I øyeblikket er fredsprosessen steindød.

I dag fortsetter de desperate forsøkene på å få til en våpenhvile gjennom et toppmøte. De ferskeste ryktene går ut på et møte mellom palestinerne, israelerne, USA og Egypt. Ingen av partene har bekreftet et slikt møte.

100 drept på 15 dager

- Hvis vi kan komme gjennom en 24-timers periode uten alvorlige hendelser, tror jeg det er utsikt til at de Barak og Arafat kan komme sammen, det er det vi fortsatt oppfordrer til, sier den britiske utenriksministeren Robin Cook.

- Jeg ber begge partene om å stanse volden og fordømme all slik aktivitet, sier Bill Clinton i Washington som tidligere har uttalt at han ikke vil komme til regionen før sammenstøtene er over.

Hatet som har bygd seg opp de siste to ukene gjør at freden virker lang unna. Flere religiøse steder er ødelagt av begge parter. Nyhetsbyråene anslår at rundt 100 er drept - de sluttet å telle skadde etter at tallet passerte 2000 i starten av uka.

Arafat klar til kamp

Den israelske statsministeren Ehud Barak holder den palestinske presidenten Yasser Arafat indirekte ansvarlig for gårsdagens lynsjing av de tre soldatene.

Arafat har gitt ordre om å arrestere noen av dem som var innblandet i drapene. I går ble han møtt av horder av jublende palestinere da han besøkte steder som var truffet av rakettene.

- Vårt folk lar oss ikke påvirke av dette. Vi vil ikke nøle med å fortsette marsjen mot Jerusalem - hovedstaden i vårt uavhengige Palestina, sa Arafat.

FÅTT NOK: I går kveld samlet palestinske demonstranter seg i Gaza i protest mot luftangrepene.
FRI: I natt ble ytterligere Hamas-aktivister sluppet fri da demonstranter angrep et fengsel og løslot 35 fanger.
HEVNEN: På denne politistasjonen ble israelske soldater lynsjet og drept. Etterpå angrep kamphelikoptrene.