Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Opptøyene eskalerer i USA:

- Bare en forsmak

Voldsomme protester, politistasjoner i brann og rop som «Black Lives Matter». Eksperter mener demonstrantene ikke har noen annen måte å bli hørt på i dagens USA.

DEMONSTRASJONENE I USA: Nasjonalgarden er nå mobilisert i minst åtte delstater og en rekke byer har måttet innføre portforbud. Video: AT / NTB Scanpix Vis mer

Nasjonalgarden er mobilisert i minst åtte amerikanske delstater og en rekke steder har innført portforbud etter voldsomme opptøyer i kjølvannet av dødsfallet til George Floyd i Minneapolis.

Eksperter tror at dette bare er starten.

- Jeg sitter med følelsen av at dette bare er en forsmak på det som kommer til å skje. Det er lett at slike protester kan gå over i stygge hendelser med hvite ekstremister, sier Jennifer Bailey, professor ved institutt for psykologi og statsvitenskap ved NTNU.

«STOP KILLING US»: En afroamerikansk mann holder opp et skilt med påskriften «STOP KILLING US» under en demonstrasjon i Brooklyn i New York fredag. Flere mørkhudede sier de frykter for sine liv i USA. Foto: REUTERS / Shannon Stapleton / NTB scanpix
«STOP KILLING US»: En afroamerikansk mann holder opp et skilt med påskriften «STOP KILLING US» under en demonstrasjon i Brooklyn i New York fredag. Flere mørkhudede sier de frykter for sine liv i USA. Foto: REUTERS / Shannon Stapleton / NTB scanpix Vis mer

Bailey, som selv er amerikaner, har fulgt utviklingen i hjemlandet med stor bekymring.

- Det største problemet er at det er så lite tillit. Én ting er tilliten befolkningen har til lederskapet, men det er også lite tillit innad i befolkningen. Den er lett og miste og vanskelig å bygge opp. Og fyren som sitter i Det hvite hus og hans administrasjon er ikke de rette til å bygge det opp igjen.

Hun mener det derfor er vanskelig å se noen umiddelbar vei ut av den uoversiktlige situasjonen

- Det er ikke helt klart hva det faktisk er som skjer, og mange rykter om hvem det er som møter opp og vende protestene i en voldelig retning.

- MÅ BLI TØFFERE: President Donald Trump hadde dette å si om George Floyd-saken lørdag. Video: AP Vis mer

Manglende maktbalanse

Sigrun Marie Moss Førsteamanuensis i kultur og samfunnspsykologi, Psykologisk institutt, UiO, mener at opptøyene er et uttrykk for strukturell urettferdighet.

- Vi har to forskjellige grupper som lever på hver sin side av konflikten: de som lever denne strukturelle urettferdigheten, og de som utfører den. Så er det mange utenfor disse to gruppene som støtter hver av disse sidene, men det polariseres inn i sterke ståsteder, sier Moss til Dagbladet.

Hun mener opptøyene må ses som et uttrykk for den manglende maktbalansen, der opptøyer kan stå som en siste utvei til å uttrykke sin frustrasjon.

TRAGISK: Videoen av George Floyd har gått verden rundt de siste par dagene. Nå har opptak av forløpet til hendelsen blitt publisert. Video: AP Vis mer

- Det må være utrolig belastende å leve i et samfunn hvor man så strukturelt behandles dårligere på grunn av ens hudfarge. Demonstrasjoner som disse kan bli et språk for de i samfunnet som ikke er blitt hørt.

Den siste tiden har afroamerikanere delt sin frykt på sosiale medier. Det er kvinner som forteller at de helst bør kjøre bilen, istedenfor ektemannen. Om han kjører er det større sannsynlighet for at han aldri kommer hjem. Dette er noe afroamerikanske foreldre er tvunget til å lære barna sine.

- Man får det bevist igjen og igjen. De blir av mange sett på som overgripere og kriminelle. Man blir stanset og mistenkt bare fordi man er svart.

ANGRIPER POLITIET: En politibil i New York ble satt i flammer under voldsomme protester lørdag. Foto: REUTERS / Eduardo Munoz / NTB scanpix
ANGRIPER POLITIET: En politibil i New York ble satt i flammer under voldsomme protester lørdag. Foto: REUTERS / Eduardo Munoz / NTB scanpix Vis mer

Verre med Trump

Moss forklarer at sinnet også er tuftet på at demonstrantene ikke får legitimert grunnen til sinne.

- Det er få som sier at de skjønner greia. Politisjefen i Atlanta var ute og snakket med massene om deres faktiske problemer, og anerkjente utfordringene. Flere som henne kunne ha hjulpet til å deeskalere situasjonen, ved å anerkjenne at afroamerikaneres sinne og frustrasjon er legitimt.

Hun referer her blant andre til president Donald Trump.

- Trump øker spenningen med sine uttalelser. Det som skjedde under Obama, ved at svarte så at de også har muligheter til å oppnå noe stort, har blitt helt snudd på hodet av Trump. Det ser man på måten han snakker til visse deler av befolkningen. Han kaster hele folkegrupper til side for å snakke til sine egne velgere. Trump går ikke i dialog og anerkjenner heller ikke problemet.

Moss får medhold av Jennifer Bailey. Etter at Trump ble valgt til president i 2016 mener Bailey at hatet har vokst både mellom forskjellige klasser i samfunnet, og også mot afroamerikanere - mye på grunn av Trumps retorikk.

- Det vi har sett fra ham i det siste gjør det stadig verre. Trump har signalisert at de styggeste tankene om rase, det er helt ok. Han har bidratt til å skape et miljø hvor man kan si det som er verst tenkelig. Man kan si hva som helst. Mange har kommet ut av skapet og kunnet vise hvem de egentlig er.

- Jeg blir trist og fortvilt

Bailey mener Trump spiller det politiske spillet til de grader, og at han er glad for at det som skjer nå tar oppmerksomheten bort fra kritikken rundt hans håndtering av coronapandemien.

- Han har ikke gjort noe for å forene landet, og alt han sier er for å vri politikken til sin fordel. Trump vil bestandig spille rollen som offer, særlig nå som det er valgår. Han prøver å vri dette i en retning som underbygger hans påstand om at han er sterk, rask og besluttsom.

- Hva gjør det med deg som amerikaner å se landet ditt i denne tilstanden?

- Den første reaksjonen er at jeg blir trist og fortvilt. Jeg har som mange andre vært veldig, veldig sinna. Det lover dårlig for at folk kan sette seg ned og prøve å komme forbi dette her.

Hun mener USA under Trumps lederskap har blitt satt 30-40 år tilbake i tid.

- USA har aldri vært perfekt, men jeg trodde vi hadde gjort litt framgang. Vi valgte en afroamerikaner til president, men nå ser det ut som vi er tilbake til start. Vi har tapt så mye. Vi har rundet et hjørne, og det er ikke på en god måte.

MINNEAPOLIS: En ny video filmet fra en annen vinkel viser at det var tre politimenn som holdt George Floyd nede i bakken. Vis mer

Biden-press

En person som ikke har vært veldig synlig under denne krisen er Demokratenes presidentkandidat Joe Biden. Han har lovet at han vil ha en kvinnelig visepresidentkandidat, men nå er presset større enn noen gang for at denne kvinnen må være svart. Moss mener at det viktig for amerikanere å se svarte mennesker i lederposisjoner.

- Jeg tror det er viktig. Det vil være et viktig signal til landet i sin helhet. Han er nødt til å vise at han ikke bare vil være en president for hvite amerikanere. Det er noe med det å ha en representant som forstår saken, og kjenner til problemet av egen erfaring. Hva slags innsikt kan man forvente at Joe Biden skal ha? En svart kvinne vil ha mer innsikt i den strukturelle ulikheten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!