Opptøyene eskalerer i USA:

- Bare en forsmak

Voldsomme protester, politistasjoner i brann og rop som «Black Lives Matter». Eksperter mener demonstrantene ikke har noen annen måte å bli hørt på i dagens USA.

DEMONSTRASJONENE I USA: Nasjonalgarden er nå mobilisert i minst åtte delstater og en rekke byer har måttet innføre portforbud. Video: AT / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Nasjonalgarden er mobilisert i minst åtte amerikanske delstater og en rekke steder har innført portforbud etter voldsomme opptøyer i kjølvannet av dødsfallet til George Floyd i Minneapolis.

Eksperter tror at dette bare er starten.

- Jeg sitter med følelsen av at dette bare er en forsmak på det som kommer til å skje. Det er lett at slike protester kan gå over i stygge hendelser med hvite ekstremister, sier Jennifer Bailey, professor ved institutt for psykologi og statsvitenskap ved NTNU.

Bailey, som selv er amerikaner, har fulgt utviklingen i hjemlandet med stor bekymring.

- Det største problemet er at det er så lite tillit. Én ting er tilliten befolkningen har til lederskapet, men det er også lite tillit innad i befolkningen. Den er lett og miste og vanskelig å bygge opp. Og fyren som sitter i Det hvite hus og hans administrasjon er ikke de rette til å bygge det opp igjen.

Hun mener det derfor er vanskelig å se noen umiddelbar vei ut av den uoversiktlige situasjonen

- Det er ikke helt klart hva det faktisk er som skjer, og mange rykter om hvem det er som møter opp og vende protestene i en voldelig retning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer