Bare en gutt

NEW YORK (Dagbladet): I løpet av de siste tre ukene har en seks år gammel kubansk gutt opplevd mer enn de fleste mennesker kan bære. Han er blitt tatt om bord i en overlesset båt av grådige menneskesmuglere, transportert over et opprørt hav og sett moren og de fleste andre passasjerne drukne da båten brakk i to. Han overlevde sammen med to passasjerer, ble reddet i land i Florida for siden å bli misbrukt på det groveste av politiske fanatikere i både USA og på Cuba.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lille Elian fylte seks år for få dager siden, og en smilende liten gutt satt druknet i gaver som barn de fleste steder i verden bare kan drømme om. Akkurat da kunne ikke Elian tenke seg å være noe annet sted enn hos slekninger i Lille Havana i Miami. Utenfor «store» Havana på Cuba, i Cardenas, venter derimot guttens fortvilte far på det amerikanske rettsvesenets avgjørelse. For han er allerede fratatt rettigheter som enhver far i USA ville regnet som en selvfølge. Han må vente på de amerikanske immigrasjonsmyndighetenes undersøker om han er en egnet far. Og i Havanas gater går det velregisserte demonstrasjoner med oppriktig oppbrakte kubanere. Fidel Castro bruker saken for det den er verd i anti-amerikansk propaganda, mens president Bill Clinton forsøker å sno seg unna ubehaget ved å henvise til at rettsvesenet må avgjøre saken.

  • Thrilleren om Elian har blant annet synliggjort hvor mye makt de flere hundre tusen eksilkubanerne i Florida har. Politikere fra sentrum til høyre kvier seg for å provosere denne velgergruppen foran et viktig valg, og lar de rødglødende Castro-haterne kaste Elian ut som et kjøttbein til bikkjekobbelet av politisk motiverte grupperinger.
  • Slektningene i Lille Havana har skaffet Elian fem advokater som lørdag la inn søknad om politisk asyl for gutten. De mener morens siste ønske var at Elian skulle vokse opp i USA. At hun ofret livet for guttens framtid. Men selv innen familien i Miami er det bråk. De som vil at gutten skal gjenforenes med faren på Cuba, får ikke lenger møte Elian.
  • På Cuba sitter 31 år gamle Juan Miguel Gonzalez og frykter at han mister sitt eneste barn. Amerikanske journalister fra Miami Herald og andre storaviser har besøkt faren, og beskriver en mann som tross skilsmisse fra moren i 1997 har hatt nær, god og nesten daglig kontakt med sønnen. De samme journalistene og en rekke andre amerikanske analytikere beskriver USAs tilbakeholdelse av Elian som utrolig arrogant og fornærmende. Hva ville amerikanske myndigheter ha gjort hvis gutten hadde vært fra Mexico, Colombia eller et hvilket som helst annet land? spør de fleste. Med en far i hjemlandet hadde det ikke gått mange timene før gutten hadde sittet på et fly.
  • Men ikke Elian. Eksilkubanerne i Miami vil at gutten skal bli i USA og symbolisere friheten de selv har søkt. Det vil gjøre dem lykkelige å ha et så fantastisk anti-Castro-symbol som Elian. Mange amerikanske politikere mener faren bør få reise til USA og gjøre rede for seg, men de fleste tror ikke Castro vil tillate kommunisten Juan Miguel å reise. Årsaken er at de er sikre på, igjen ganske arrogant, at han vil foretrekke å bli i Guds eget land. Det vil påføre Castro en nesestyver Cubas gamle diktator ikke vil tåle. Sender man Elian tilbake til Cuba, vil mange oppfatte det som en seier for Castro, og Bill Clintons mange utenrikspolitiske nederlag tåler ikke stort mer. Det politiske raseriet vil bli enormt i USA.
  • En traumatisert og forvirret liten gutt er den som sitter igjen som offer for en 37 år gammel amerikansk handelsboikott som få skjønner vitsen ved i dag. Ifølge menneskerettighetsgruppa Human Rights Watch har boikotten forsterket Fidel Castros undertrykkelse av det kubanske folket, og hindret en demokratiseringsprosess. Men gamle Fidels dager er snart talte. Den usynlige muren er allerede i ferd med å smuldre opp. Og Elian er bare en gutt som trenger kjærlighet, ikke politikk.