Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bare en ordkrig

- Det offentlige fellesskapet skal ha ansvaret for alle grunnleggende velferdsgoder. Det betyr at også det offentlige vil være ryggraden i all velferdsproduksjon her i landet, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det ligger ikke an til noen endringer i Ap's program på dette området, slår statsministeren fast overfor Dagbladet. I går var han solbrun og opplagt tilbake på kontoret etter ferien.

Stridssak

Arbeidet med Ap's nye partiprogram for neste stortingsvalgperiode er i sluttfasen. En av stridssakene er debatten om privatisering og konkurranseutsetting av velferdstjenestene.

Ifølge Stoltenberg har privatiseringsmotstanderne intet å frykte.

- Det offentlige skal ha ansvaret for alle grunnleggende velferdsgoder. Men det er ikke noe nytt at vi innenfor sterke fellesskapsordninger trekker veksler på private eller frivillige organisasjoner. Ap har stått for en storstilt barnehageutbygging. I all hovedsak har det skjedd i regi av foreldre og bedrifter. Det kaller ikke jeg privatisering. I en viss grad er debatten om privatisering en ordkrig, sier Stoltenberg.

Men hva Ap til sjuende og sist vil mene om privatisering, det blir først klart på landsmøtet i november. Da blir det også avklart hva Ap skal mene om hvem som skal styre sykehusene, om fylkeskommunene skal legges ned, om Statoil skal delprivatiseres og om regjeringen skal få «handlefrihet» i EU-saken i stortingsperioden.

- Ikke handlingslammet

- Dette er en situasjon vi har opplevd før i Ap når store saker er til debatt i avslutningen av programarbeidet. I et demokratisk parti blir ingen konklusjoner trukket før de er trukket på landsmøtet. Men det gjeldende partiprogrammet gjelder jo. Vi er ikke handlingslammet, vi har nok å drive med.

Forslag om forvaltningsnivåene blir uansett ikke lagt fram før neste år. Vi har god tid til å vente, det er ikke noe problem for regjeringen.

- Men for velgerne er det kanskje et problem at de ikke vet hva som er Ap's politikk?

- Velgerne skal få ordentlig beskjed i god tid før valget, sier Stoltenberg.