Bare en time etter ulykken var det skyfritt

Pilot feilvurderte været på første tur etter at han fikk helikoptersertifikatet.

HARD LANDING: Til alt hell gikk det bra med piloten som krasjlandet på Eggemoen i tett tåke 24. september i fjor. Foto: Fra Havarikommisjonens rapport
HARD LANDING: Til alt hell gikk det bra med piloten som krasjlandet på Eggemoen i tett tåke 24. september i fjor. Foto: Fra Havarikommisjonens rapportVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Om formiddagen 24. september 2008 reiste piloten fra Oslo i bil for å fly landingsrunder på Eggemoen med helikopteret han eide sammen med to andre.

Dette var den første flyturen han skulle gjennomføre etter å ha bestått ferdighetsprøve til privat helikoptersertifikat, skriver Havarikommisjonen i en fersk rapport.

Det var skyfritt og sol i Oslo, men over Sollihøgda var det tett tåke.

«Svært tett tåkedott»
Piloten bedømte likevel at det var gode nok forhold til å utføre en lokal treningstur.

«Avgangen forløp som normalt til ca. 600 ft høyde. Da registrerte fartøysjefen at det kom noe tåke. Han startet en høyre sving, og befant seg plutselig i det han har beskrevet som en "svært tett tåkedott". Fartøysjefen bestemte seg for å fortsette svingen mot utgangspunktet for å komme ut av skyen. I svingen mistet han de visuelle referansene og ble desorientert», heter det i rapporten.

Deretter stanset piloten stigningen samtidig som han reduserte hastigheten. Han innså med en gang at han ikke burde ha redusert hastigheten, og hevet derfor stigespaken samtidig som styrespaken ble ført fremover.

«Fartøysjefen trodde at han fløy horisontalt inntil han noen sekunder senere kom ut av skylaget og så at helikopteret hadde en bratt vinkel mot bakken. Et øyevitne har forklart at nesen på helikopteret pekte rett ned mot bakken.»

Piloten skjønte med en gang at dette ikke kunne gå bra.

TRAFF TRETOPPER: Pila viser tretoppene som helikopteret subbet borti og mistet all kontroll. Foto: Fra Havarikommisjonens rapport
TRAFF TRETOPPER: Pila viser tretoppene som helikopteret subbet borti og mistet all kontroll. Foto: Fra Havarikommisjonens rapport Vis mer

I et forsøk på å rette opp helikopteret dro han styrespaken helt tilbake og trakk opp stigespaken. I det helikopteret nesten hadde nådd horisontal stilling, traff halerotoren toppene på noen trær. Etter å ha truffet trærne mistet fartøysjefen all kontroll over helikopteret som fortsatte rett mot en bygning rundt 70 meter unna.

Helikopteret braste i taket med fronten først. Piloten, som var uskadd, fryktet at det skulle begynne å brenne og han ønsket raskest mulig å komme seg ut og vekk fra helikopteret.

- Feilvurdering
Politi, ambulanse og brannmannskaper kom raskt til ulykkestedet. Helikopteret ble skumlagt og en flytekniker tok seg opp på taket for å koble fra batteri og nødpeilesender. Etter en kort samtale mellom politi og fartøysjef, ble fartøysjefen fraktet til sykehus for legesjekk.

«Fartøysjefen fortalte at han ikke var utsatt for tidspress av noe slag. Dersom han hadde innhentet informasjon om værutviklingen, kunne han sett at det var en mulighet for at skyene ville løse seg opp utover dagen. Vurderingen fartøysjefen gjorde av været var feilaktig i forhold til intensjonen om å fly landingsrunder i 1 000 ft høyde over rullebanen. Dette førte han inn i en situasjon som kunne vært unngått ved å utsette flygingen til forholdene hadde bedret seg. Etter utsagn fra vitner viste det seg at det var skyfritt i løpet av en time etter ulykken», heter det i rapporten.

ØDELAGT HALEROR: Helikopteret fikk hard medfart i ulykken. Foto: Fra Havarikommisjonens rapport
ØDELAGT HALEROR: Helikopteret fikk hard medfart i ulykken. Foto: Fra Havarikommisjonens rapport Vis mer