Bare en tom dress?

Tanken på at etterkommerne av ofrene for Hitlers masseutryddelser har utarbeidet planer for å bruke masseødeleggelsesvåpen mot andre, er nesten lammende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den vakre Cindy lokket Mordechai Vanunu i den klassiske honningfella da han gikk og følte seg som ensom turist i London mens han ventet på hva avisa Sunday Times kom til å gjøre med det sensasjonelle materialet han hadde gitt dem. Hun inviterte på romantisk tur til Roma. Der på hotellet, ble Vanunu tatt og dopet ned av agenter fra Israels etterretningstjeneste Mossad den 30. september i 1986. I all hemmelighet ble atomteknikeren fra Dimona-anlegget ført tilbake til hjemlandet og stilt for retten i en hemmelig rettssak. Der ble han dømt og forsvant inn på ei seks kvadratmeter stor celle uten vindu som kunne slippe inn dagslys. Han ble holdt isolert i 12 år og slapp ut etter 18 års soning.Mordechai Vanunu smuglet ut bilder fra Dimona-anlegget som beviste at Israel skaffet seg atomvåpen. I dag går anslagene ut på at Israel har et arsenal på mer enn to hundre ulike atomvåpen. De israelske styrkene har leveringsmidler som kan bombe fjerntliggende mål i hele Midt Østen.

Tanken på at etterkommerne av ofrene for Hitlers masseutryddelser har utarbeidet planer for å bruke masseødeleggelsesvåpen mot andre, er nesten lammende. Israels atombombeprogram har nå i mer enn førti år vært en viktig årsak til ambisjonene i Saddams Bagdad og i Khomeinis Teheran om å ruste opp tilsvarende. USAs president George W. Bush begrunnet invasjonen i Irak blant annet med at den var nødvendig for å hindre at «soppskyen» kulle stige til værs over et amerikansk terrormål, men der var ingen bomber. Dypest sett har Mordechai Vanunu stilt en hel verden, inkludert Norge, til veggs med sin avsløring siden den ikke fører til sanksjoner mot Israel for å tvinge landet til å gi opp sitt bombeprogram.

Nå har den utrettelige lederen for Den internasjonale Vanunu-komiteen, den norske juristen og fredsaktivisten Fredrik S. Heffermehl, skrevet brev på vegne av Vanunu til statsminister Jens Stoltenberg og til utenriksminister Jonas Gahr Støre. I brevene ber Heffermehl om at norske myndigheter trapper opp sin innsats for å beskytte Vanunu i dag. Han har sonet sine 18 år for høyforræderi mot staten Israel, og er løslatt. Men han er underlagt strenge restriksjoner som bryter med hans menneskerettigheter.Norske myndigheter har fått to søknader fra Vanunu. Den om asyl ble avslått uten realitetsbehandling av den forrige kommunalminister Erna Solberg fordi Vanunu søkte fra hjemlandet. I den andre, mer interessante, søknaden ber Vanunu om norsk beskyttelse mot fortsatte overgrep fra staten Israel. Regimet han lever under, likner avstraffelsesmetodene som Sovjetunionen benyttet før det kollapset. Den sovjetiske atombombens far Andrej Sakharov ble i flere år forvist til Gorkij. Begrunnelsen var at han representerte en trussel mot statens sikkerhet med sin systemkritikk.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre som har vist at han stortrives som diplomatisk jetsetter blant verdens mektigste, skal nå håndtere Vanunus anmodning på vegne av den nye regjeringen. Vanunu-saken vil avsløre om Gahr Støre bare er det amerikanerne kaller en «tom dress» eller om det finnes ryggrad under skjorta. Statsminister Ariel Sharon vil mislike sterkt om Norge påtar seg et særlig ansvar for å arbeide for Vanunus menneskerettigheter, men det er det eneste anstendige og prinsippfaste Gahr Støre kan gjøre. Vår innsats for plagete folk i andre land og regimer setter en presedens som gjør det umulig å vike unna denne forpliktelsen. Spesielt ynkelig på et personlig plan vil det være av en tidligere generalsekretær i Norges Røde Kors.Det kommer i tillegg at den norske staten og særlig Det norske Arbeiderparti, bidro kanskje avgjørende til å starte det israelske atombombeprogrammet ved å selge landet 20 tonn tungtvann. Da salget fant sted, var det bare USA og Norge i verden som hadde slike mengder av denne innsatsfaktoren i prosessen som produserer plutonium til atomvåpen. USA ville ikke gi Israel denne muligheten, men Norge solgte tungtvannet, og unnlot bevisst å følge opp den avtalte inspeksjonen av at tungtvannet kun ble brukt til fredelige formål.