Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bare en tredjedel ferdig på Fornebu

Den egentlige planen var 6.000 boliger på det gamle flyplassområdet innen 2012. Hittil er kun 1.927 igangsatt eller bygget ferdig - til tross for sterk betalingsvilje.

BOLIG: Alle de planlagte boligene på Fornebu skulle opprinnelig stått ferdig i 2012. Foto: Gards Setsaas / Finansavisen
BOLIG: Alle de planlagte boligene på Fornebu skulle opprinnelig stått ferdig i 2012. Foto: Gards Setsaas / Finansavisen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Gard Setsaas / Finansavisen):  Vyene var store for 14 år siden, da daværende Selmer Skanska kunngjorde bygging av 6.000 boliger på Fornebu. En byggetakt på 500 boliger hvert år betød at hele det gamle flyplassområdet skulle stå ferdig innen 2012.

En rekke uheldige omstendigheter, inkludert feilslått finansiering og langvarig krangling mellom utbyggere, kommunen og boligkjøperne, medførte et helt annet resultat.

Nå, 16 år etter at flyplassen ble nedlagt, er fasit at bare 1.927 boliger er igangsatt eller ferdigstilt. Det bekrefter prosjektdirektør Jørgen Stavrum i utbyggingsselskapet Obos Fornebulandet - det gamle Fornebu Utvikling (FBU), som skiftet navn etter at Obos kjøpte selskapet og tomtearealene for snart tre år siden.

Vil ha flere blokker 1.576 boliger er til nå bygget i Obos/FBU-regi, i Aker-prosjektet Fornebuporten er 270 boliger under bygging, mens KLP-prosjektet Fornebu Panorama omfatter 81 boliger.

- I den neste og avsluttende fasen er det foreløpig regulert inn 3.800 boliger, hvorav en stor majoritet vil bli leiligheter.

Det bringer totalantallet opp i 6.300, men Obos har foreslått å utvide fase 2 med ytterligere 2.500 boliger mot å bidra med økte midler i spleiselaget for en etterlengtet T-baneforbindelse. Forslaget er til behandling hos Bærum kommune, som historisk har vært skeptisk til høyere utnyttelse.

Opp mot 100.000 Høy tomtekostnad og mange krav til infrastrukturbidrag har ført til relativt kostbare boliger. Eiendomsmegler og partner Christopher Lejonberg i Nordvik & Partners har de siste ukene solgt tre boliger på Fornebu. Den billigste var en toromsleilighet på 53 kvadratmeter i første etasje i Lilleruts vei. Den gikk for 3,2 millioner kroner, 210.000 kroner over prisantydning. I tillegg kom en garasjeplass til 500.000 kroner.

Den dyreste var en toppleilighet på 168 kvadratmeter i samme vei. Der ble prisen hele 12,95 millioner kroner, tilsvarende en kvadratmeterpris på 77.000 kroner.

- Det er ganske friskt?

- Ja, spesielt når man tenker på at den nesten er 170 kvadratmeter. Jeg har solgt mindre boliger der ute for rundt 100.000 kroner pr. kvadratmeter, men da har de vært mindre, sier Lejonberg.

- Det er fortsatt ekstremt store arealer på Fornebu som ikke er bygget ut. Synes du det går for tregt?

- Som megler må jeg nok svare nei. Jeg synes det går i en fin takt med tanke på beboertilbud og infrastruktur.

Færre i 2015 Med Obos? gigantiske pengebinge - den reelle egenkapitalen er av Obos selv anslått til mellom 18 og 19 milliarder kroner - har ikke selskapet noen hast med å pumpe leiligheter ut for salg.

Selv i dagens meget sterke boligmarked er man langt unna den tidligere skisserte byggetakten på 500 boliger i året. 216 boliger er solgt hittil i år, til en total verdi av 1,3 milliarder kroner.

281 boliger vil bli ferdigstilt innen året er omme, men neste år går byggetakten ned. Bare 212 boliger er planlagt bygget i 2015, ifølge Stavrum.

ØDE: Gater og fortauer er ferdige, men boligene mangler. Foto: Gard Sestaas / Finansavisen
ØDE: Gater og fortauer er ferdige, men boligene mangler. Foto: Gard Sestaas / Finansavisen Vis mer

- Vi hadde, som alle andre, en rolig høst i fjor, og så har det tatt seg jevnt oppover i hele 2014. Vi har hatt en veldig god høst i år, og antallet igangsettelser som følge av det gode salget vil øke, sier han.

En Fornebu-bolig som bygges i Obos-regi nå koster i gjennomsnitt cirka 6 millioner kroner og har en kvadratmeterpris på 63.000 kroner.

- Vi har en ambisjon om at inngangsbilletten skal bli noe lavere på Fornebu, og i det ligger at enhetsstørrelsen skal noe ned, sier Stavrum.

Andre kjøpere nå Lejonberg mener kjøperne har endret seg siden han først begynte som prosjektmegler i Lilleruts vei for åtte år siden.

- Det er ganske overraskende. I 2006 var det en klar overrepresentasjon av folk fra Bærum øst og Oslo vest. Etter at grøntområder, skoler og store arbeidsgivere har kommet på plass, har dette forandret seg. Nå er kjøpergruppen mye mer spredt, både med tanke på alder og geografisk spredning. Om de kommer fra Stavanger eller India er ikke alltid lett å si, men det er mange som jobber der ute eller har tilknytning til stedet fra før, sier han.

Boligene i Lilleruts vei er fra tiden før Obos kjøpte området, og skiller seg ut ved noe mer kostbare materialer og lavere utnyttelsesgrad. Lejonberg er likevel ikke skeptisk til bebyggelsen som er kommet til senere.

- Jeg synes Obos gjør en god jobb. De gjør Fornebu mer folkelig, og det er en god ting. Det skal bo mange mennesker her, og alle kan ikke bo nede ved vannet.

Flere nyheter Norge sakker akterut
Ett års befaring - reklamasjonsfrister
Fortsatt «kø» for å sikre seg iPhone 6

ÅPNET I OKTOBER: Det er ikke akkurat folksomt rundt KLP Eiendoms nye kjøpesenter Fornebu S en dag i november. Fortsatt gjenstår over 4.000 boliger å bygge der hvor flyene tidligere dominerte. Foto: Gard Setsaas / Finansavisen
ÅPNET I OKTOBER: Det er ikke akkurat folksomt rundt KLP Eiendoms nye kjøpesenter Fornebu S en dag i november. Fortsatt gjenstår over 4.000 boliger å bygge der hvor flyene tidligere dominerte. Foto: Gard Setsaas / Finansavisen Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media