- Bare et søskenbarn overlevde

Moo Day (24) og de andre flyktningene i Norge er også rammet av syklonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Uten telefonlinjer, strømforsyning og ødelagt infrastruktur i Burma, har det vært vanskelig for burmesiske flyktninger her hjemme å få vite hvordan det går med deres familier i hjemlandet.

Tirsdag denne uken fikk Moo Day Mee Tha (24) beskjed om at syklonen har gått hardt utover brorens svigerfamilie.

- Bare et søskenbarn overlevde. Hun kom seg til Thailand og fikk ringt oss og fortalt at alle er døde, sier Moo Day til Dagbladet.no.

- Får ikke sove om nettene

Han forteller at broren Shelter (28) snart skal gifte seg med sin burmesiske kjæreste. Sammen med moren sin er også hun del av det burmesiske miljøet i Ålesund.

- Hun får ikke sove om nettene. Hun har mistet alle, sier Moo Day. 

I et intervju med Sunnmørsposten forteller han at ingen vet hva som skjedde med brorens svigerfamilie, da syklonen Nargis traff Burma lørdag for en uke siden.

- Vi vet ikke mer. Det var den eneste beskjeden vi fikk før søskenbarnet til kona reiste tilbake til det ødelagte hjemmet, sier han til Sunnmørsposten.

Moo Day og broren har bodd mesteparten av sine liv i flyktningleir i Thailand, før de kom til Norge i 2006. Nå blir de triste av å tenke på det som skjer i hjemlandet deres, også med tanke på den politiske situasjonen i landet.

- Bare et søskenbarn overlevde

Burma er et av verdens fattigste og mest lukkede land, og har vært styrt av en militærjunta i snart et halvt århundre.

- Vi vet at vi ikke kan hjelpe alle, men vi vil allikevel forsøke å samle inn penger til nødhjelp, sier Moo Day til Dagbladet.no.

Sprikende dødstall

En uke etter syklonen dro inn over land og ødela store områder langs deltaet Irrawaddy, gjennomfører Burmas generaler folkeavstemning om grunnlovsendring.

Bare i de hardest rammede katastrofeområdene er folkeavstemningen utsatt til 24. mai.

Myndighetene har den siste uka fått sterk kritikk for dårlig krisehåndtering og manglende beredskap. Strenge visumregler har gjort det vanskelig for utenlandske hjelpearbeidere å komme inn i landet og nå fram til hjelpetrengende. Både USA og andre land er blitt nektet å fly inn nødhjelpsforsyninger.

Ingen vet fortsatt hvor mange som er døde etter syklonen. Tallet på omkomne har variert voldsomt i de dagene som har gått. 

Halvannet døgnet etter at vinder med en styrke på 190 km/t hadde rasert deler av det fattige landet, oppga myndighetene at bare noen få hundre var omkommet.

Så ble tallene kraftig oppjustert til flere tusen døde. Nå sier statskontrollerte medier i Burma at 23 335 mennesker er omkommet som følge av syklonen, 37 019 er fremdeles savnet, ifølge AP.

Internasjonale hjelpeorganisasjoner frykter dødstallene vil komme opp i 100 000 i påvente av at nødhjelpsforsyninger kommer fram til de trengende.

FN anslår at 1,5 til 2 millioner mennesker er berørt av syklonen.

<B>TENKER PÅ HJEMLANDET:</B> Fra venstre, Shelter (28), Tung (24), Jemin (30) og Moo Day (24.)