- Bare et spørsmål om hvor mye eksplosiver som brukes

Kjøretøyene er sikre, men tåler ikke alt, sier forsvarssjef Sunde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Kjøretøyene norske soldater bruker i Afghanistan er sikre, men heller ikke de tåler alt. Forsvarssjef Harald Sunde sier det er umulig å gardere seg fullstendig.

De norske styrkene i Maimana bruker de italienske Iveco LMV (Light Multirole Vehicle) når de er på patrulje i Faryab-provinsen. De er armert over og under og er konstruert, så langt det er mulig, for at de fire eller fem personene inne i dem, ikke skal komme til skade.

- Disse kjøretøyene er pansrede, de er nye og de er svært gode. De er ettertraktet til bruk i Afghanistan av flere land nettopp på grunn av god framkommelighet og god beskyttelse, sier Sunde.

I klassifisering ligger Iveco-kjøretøyene over vanlig personellkjøretøy og under stridsvogn.

Lager bombene selv - Når man er utsatt for et eksplosivt angrep er det jo bare et spørsmål om hvor mye sprengstoff som brukes, fortsetter forsvarssjefen. Han minner om at Claes Joachim Olsson, som ble drept i januar, satt i en panservogn av typen CV-90, som er det sterkeste og mest beskyttende kjøretøyet Norge har i Afghanistan.

Bernt Brovold, sjef for Forsvarets operative hovedkvarter, forteller at bombene som blir brukt stort sett er ulike former for kunstgjødsel som blir blandet med andre kjemikalier. Opprørerne kjøper sjelden ferdige våpen med opprinnelse fra utlandet, men setter dem sammen selv.

- De er ikke vanskelig å lage for den som kan det, men det er ikke riktig å si at bombene er enkle, sier Brovold.

Gammeldagse verst Kjøretøyene de norske styrkene har, er blant annet teknisk utstyrt slik at det ikke skal være mulig å utløse bomber med mobiltelefon eller radio i nærheten. Men gammeldagse mekanismer som utløser bomber ved trykk eller impuls gjennom en ledning kan man ikke gardere seg mot.

- Vi kan sperre for fjernutløste sprengladninger, men man kan aldri garantere seg mot sprengladninger som er innrettet som en gammeldags, tradisjonell mine, sier Sunde.

(NTB)

- GODT NOK: Kjøretøyene som de norske styrkene bruker på patrulje i Faryab-provinsen, de italienske Iveco LMV (Light Multirole Vehicle), er nye og svært gode, sier forsvarssjef Harald Sunde. Foto: Forsvaret
- GODT NOK: Kjøretøyene som de norske styrkene bruker på patrulje i Faryab-provinsen, de italienske Iveco LMV (Light Multirole Vehicle), er nye og svært gode, sier forsvarssjef Harald Sunde. Foto: Forsvaret Vis mer