Nakstad om ny variant:

- Bare et spørsmål om tid

En ny undervariant av omikron, som har fått navnet Kraken, vekker bekymring på grunn av spredningsevnen.

NY VARIANT: En ny undervariant av omikron, som har fått navnet Kraken. Denne overrasker helsedirektoratet. Reporter: Maja Walberg Klev Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Den mest smittsomme varianten vil alltid vinne fram, det er egentlig bare et spørsmål om tid. Det er mulig at den allerede spres i Norge, siden den også er på påvist i andre europeiske land, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet.

Undervarianten XBB. 1.5, også kalt «Kraken», har vist stor spredningsevne. Særlig i USA, der andelen påviste tilfeller har økt fra 4 til 40 prosent på én måned.

Forgjengeren, XBB. 1, ble registrert i Norge i uke 46-48, men bare svært få tilfeller, sier Nakstad.

I ukesrapporten for uke 52 som kom torsdag, skriver FHI at det er observert en økning i antall tilfeller av i varianten XBB.1.4.1 i Oslo de siste ukene. Varianten ser imidlertid ikke ut til å øke vesentlig så langt nasjonalt.

- Majoriteten av alle varianter er bedre på å unngå immunitet og er resistent mot monoklonale antistoffer. Disse kan gi økning i epidemien ved større dominans og mindre interferens fra andre luftveisvirus, skriver FHI.

Det har også vært påvist to tilfeller av XBB1.5. i Norge. Dette er altså varianten som har fått stor utbredelse i USA, og som amerikanerne omtaler som Kraken. De to tilfellene er imidlertid påvist i Trøndelag tilbake i uke 47 og 49, skriver FHI.

- Trolig mutert i USA

I dag er det varianten BQ. 1.1. som dominerer blant nye varianter i Norge.

- Kraken er mer smittsom, men det foreligger ikke opplysninger om at den gir mer alvorlig sykdom eller at vaksinene ikke beskytter mot å bli alvorlig syk, sier Nakstad.

- Hva kan denne nye varianten skyldes? Kan dette ha noe med «frislippet» i Kina å gjøre?

- Dette er en variant som sannsynlig har utviklet seg over flere måneder, den har trolig mutert mest i USA, svarer den assisterende helsedirektøren.

RÅD: Assisterende helsedirektør Nakstad svarer om sykdomsbølgen. Programleder: Jostein Sletten. Video: Dagbladet TV Vis mer

Binder seg lett

Nakstad sier varianten nå overvåkes gjennom virussekvensering i flere land, blant annet ved FHIs laboratorium i Norge.

Nakstad sa onsdag til TV 2 at Kraken, i tillegg til forgjengerens evne til å omgå immunitet, har en ny mutasjon som gjør at den ganske lett binder seg til cellene våre.

- Derfor er den mer smittsom og viser nå svært stor spredningsevne i USA.

Vekker bekymring

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er varianten påvist i 25 europeiske land, skriver NTB.

Kraken vekker bekymring hos Tysklands helseminister Karl Lauterbach, som sier de følger situasjonen nøye.

- Forhåpentligvis kommer vi oss gjennom vinteren før en slik variant kan spre seg blant oss. Vi overvåker hvorvidt, og i hvilket omfang, XBB. 1.5 forekommer i Tyskland, skriver Lauterbach på Twitter.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer