«Bare et tidsspørsmål før første politimann blir drept»

- Vi har gitt fra oss mer og mer av makten i gatene til de tunge kriminelle. De har ikke respekt for politiet, og vi venter et politidrap hvert øyeblikk. Det sier en av de erfarne politietterforskerne som deltok under aksjonen mot MC-klubben Untouchables onsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Raske penger - brå død

I lokalene ble det funnet skarpladde våpen klare til bruk.

Dagbladet møter sterk misnøye mot ledelsen i Oslo politidistrikt blant politifolkene som jobber tett opp mot det tunge kriminelle miljøet i hovedstaden.

- Vi føler at ledelsen er passiv. Vi trenger en fast gruppe som kan ha ansvar for å møte disse miljøene. Færre og færre politifolk ønsker å jobbe innad og mot de organiserte kriminelle miljøene, både fordi situasjonen er blitt farligere, men også fordi de ikke føler de har støtte for den jobben de gjør i ledelsen. Det sier tillitsmann ved Oslo politidistrikt, Arne Jørgen Olafsen til Dagbladet.

Fra 31.12 i år oppløses det såkalte «spider-prosjektet» som har ansvar for å kartlegge MC-kriminelle i hovedstaden. Det var folk fra denne gruppen som blant annet bidro til at Untouchables ble tatt for drapet på torpedo Eivind Johansen (30).

Kniver og håndvåpen

- De få politifolkene vi har som kan gå inn i disse miljøene og snakke med sentrale personer, lever fryktelig utsatt. Ikke minst de som har familie. Belastningen må deles på flere personer, som har muligheten til å sette seg i respekt, sier Arne Jørgen Olafsen. Han forstår frustrasjonen blant «gutta på gølvet».

- Vi har sett tendensen over mange år. De proffe kriminelle går væpnet til tennene, og oppfører seg som i amerikanske actionfilmer. Ofte er de rusa på amfetamin og har virkelighetsproblemer som følge av lang tids bruk av anabole steroider.

I dette miljøet er det jeg og mine folk må jobbe. Problemet er når ledelsen ikke forstår at vi politifolk må sette oss i respekt i gjengledernes øyne. Jeg føler snart at vi må ha beredskapstroppen rundt hjørnet i enhver liten konflikt, sier en erfaren etterforskingsleder til Dagbladet.

Blir ikke hørt

- Vi har tatt opp forslaget med en sterk gruppe mot organisert kriminalitet. Ledelsen vil avvente denne løsningen, sier tillitsmann Arne Jørgen Olafsen.

Ledelsen ved Oslo politidistrikt er forsiktige med å kommentere den interne konflikten.

- Vi har mange interne fora der slike meningsytringer kan bli tatt opp. Jeg synes ikke det er riktig å diskutere dette i Dagbladet, sier visepolitimester Sveinung Sponheim. Han sier at ledelsen jobber med ulike modeller for å bekjempe de tyngste kriminelle miljøene og beskytte politifolkenes liv.