SYK:  Joshua French ble syk under rettssaken mot ham, som ble avsluttet i februar, og har ifølge advokaten bare blitt dårligere siden den gang. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SYK: Joshua French ble syk under rettssaken mot ham, som ble avsluttet i februar, og har ifølge advokaten bare blitt dårligere siden den gang. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

- Bare et tidsspørsmål før han blir så dårlig at han ikke klarer mer

Forsvareren frykter for Joshua Frenchs liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kveld melder TV2 at Joshua French har sluttet å spise i fengselet i Kongo og ikke har tatt til seg næring på flere uker.

- Får han ikke hjelp, så er det et tidsspørsmål før han blir så dårlig at han ikke klarer mer, sier Josha Frenchs forsvarer Hans Marius Graasvold til Dagbladet.

- Han må ut av fengselet Forsvareren sier han ikke har detaljkunnskap om Frenchs form de siste ukene, men at han stadig blir verre.

- Han vil ikke bli friskere hvis han ikke får hjelp. Han må ut av fengselet og får hjelp på et sted med kvalifisert personell, sier Graasvold til Dagbladet.

Da de vitnet i rettssaken mot French, var både norske og kongolesiske leger enige om at French hadde en posstraumatisk stresslidelse. Men kongoleserne mente den ikke var akutt.

- Jeg er veldig frustrert over fengselsledelsen og kongolesiske myndigheter. De har ansvaret for å gi ham helsehjelp og det ansvaret har de ikke tatt på noen som helst måte. Både fordi han ikke får den hjelpen han skal ha, og fordi de som skal yte bistand ikke har sluppet inn, sier Graasvold til Dagbladet.

Utenriksdepartementet har nå, etter en lengre kamp, igjen kommet seg inn i fengselet for å besøke French.

- Vi fortsetter oppfølgingen i fengslet og vi har også gjort det uttrykkelig klart at vi holder kongolesiske myndigheter ansvarlig for både hans sikkerhet og hans helse, sier Frode Andersen i UD til Dagbladet.
Får ikke behandling Joshua French ble i februar dømt til livsvarig fengsel for å ha tatt livet av sin kamerat Tjostolv Moland. Under rettssaken raste debatten om Frenchs helse, da aktor sa at French bare spilte syk og sykehuset ikke ville ta imot ham.

Familien har lenge kjempet for at French skal få behandling, sammen med UD og forsvarer Graasvold. Mor Kari Hilde French skriver på familiens blogg den 14. mars at French fortsatt ikke får behandling og at fengselsledelsen har tatt fra French alt, bortsett fra noen klær og litt mat.

- Desto sykere han har vært, desto hardere har soningsforholdene blitt gjort for ham, skriver Kari Hilde French.

Verken forsvareren eller UD kan bekrefte at French har sluttet å spise, som TV2 melder. Det har ikke lyktes Dagbladet å få tak i Kari Hilde French for å få en kommentar om sønnens helsetilstand.