- Bare et tidsspørsmål før hvithaien dukker opp her

Biolog mener vi bør ta den i mot med åpne armer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kurator og avdelingsleder ved akvariet Den blå planet i København, Lars Olsen, tror at det er like før hvithaien kommer til våre farvann.

- Flere skal ha observert hvithai i England, så det kan godt ha vært hvithaier i våre farvann allerede, bare at vi ikke har sett dem, sier Olsen til danske metroexpress.

Ifølge metrexpress rapporteres det om 75 haiangrep i året på verdensplan. Fem av disse angrepene er fatale. En fullvoksen hvithai måler omtrent seks meter, men utenfor Hawaiis kyst er det målt hvithai på over åtte meter.

Han forteller da at det vil dreie seg om dyr som streifer, og ikke en fast bestand. Den viktigste grunnen til at avdelingslederen tror det blir mer hvihai i disse farvann, er kursendringer hos byttet.

«Kort» avstand Blant annet har klumpfisk og Middelhavsarter flyttet seg mye lengre nordover, og da er det naturlig at hvithaien flytter seg etter dette bevegelsesmønsteret, skriver den danske nettsida.

Rune Kristiansen ved det danske Kattegatcenteret, støtter sin kollega i Den blå planet. Havbiologen peker da på det store spekteret som hvithaien kan bevege seg i.

- Vi vet de kan tilbakelegge store avstander. De har svømt 10 000 kilometer fra Syd-Afrika til Australia, så det å svømme for eksempel fra Middelhavet til Danmark, hvor det kun er 600 kilometer, er ingenting, sier havbiologen ved Kattegatcenteret til metroexpress.

For kort tid siden ble Lydia den første registrerte hvithaien som krysset Atlanterhavet.

Åpne armer Kristiansen forteller til den danske nettsida at han vil ta i mot haien med åpne armer.

 HVITHAI:  Denne ble fotografert utenfor Sør-Afrika, som plages av relativt hyppige haiangrep. Foto: NTB Scanpix.
HVITHAI: Denne ble fotografert utenfor Sør-Afrika, som plages av relativt hyppige haiangrep. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

- Jeg vil klappe i mine små biologhender hvis hvithaien finner veien opp hit. Det vil kun gjøre naturen vår rikere, sier Kristiansen.

Han forteller at fokuset heller bør være et helt annet sted.

- Som badegjest har man ingenting å være redd for. Man bør heller bekymre seg for folks svømmeferdigheter. Langt flere dør av drukning enn av haiangrep, sier havbiologen.

Forskere mener for øvrig at hvithaien kan bli over 70 år gamle, og at de kan svømme over 55 kilometer i timen.