«Bare et tidsspørsmål før noe alvorlig kan skje»

Skriver fagsjef i Luftfartstilsynet Kjell Klevan. Han mener SAS er et skrøpelig og sårbart selskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I et notat til sine skandinaviske kolleger kommer fagsjef i flyseksjonen i Luftfartstilsynet, Kjell Klevan, med knusende kritikk av sikkerheten i flyselskapet SAS.

Klevan beskriver det han kaller en sikkerhetskultur preget av en uvilje mot å erkjenne egne feil og en manglende vilje til å samarbeide med myndighetene.

«SAS har gått fra å være et robust og trygt flyselskap til å være et skrøbelig og sårbart flyselskap», skriver Klevan i notatet, som danske Jyllands-Posten har fått tak i.

Les hele notatet her.

Flere episoder

Notatet ble skrevet i mars på bakgrunn av fagsjefens gransking av flere kritikkverdige forhold. Klevan påpeker også det han mener er en mangel på kunnskap i vitale ledd og mangel på styring.

Resultatet var at det ble fattet en rekke avgjørelser som satte passasjerenes liv i fare.

• Blant annet gjennomførte SAS en ruteflygning på tross av at kapteinen kort tid før avgang hadde sett at det fosset brennstoff ut av flyet.

• I en ulykkesepisode i 2005 ble 244 passasjerer satt i fare da et fly slo halen mot rullebanen i Shanghai og fikk en åtte meter lang flenge i skroget.

Dash 8-uhell:
Landingsunderstellet svikter under en landing i Vilnius i Litauen 12.september. Ingen om bord ble skadd. Foto: AFP PHOTO / PETRAS MALUKAS/SCANPIX
Dash 8-uhell: Landingsunderstellet svikter under en landing i Vilnius i Litauen 12.september. Ingen om bord ble skadd. Foto: AFP PHOTO / PETRAS MALUKAS/SCANPIX Vis mer

Derfor mener Klevan at SAS har endret karakter.

«SAS har gått i fra å være et robust og trygt flyselskap, til å være et skjørt og sårbart flyselskap».

- Gir rom for feildisponeringer

Klevan kritiserer også det store arbeidspresset som besetningen om bord på øst-vestflygninger settes under.

«Dette er i høy grad umenneskelig og skaper ekstra fatique og gir rom for økende konsentrasjonsmangel og dermed feildisponeringer/avgjørelser», skrev Klevan i mars.

I dag, samme dag som notatet er lekket, er Klevan forsiktig med å kommentere den krasse kritikken som kommer fram i notatet.

Han er ikke særlig glad for at det internte arbeidsnotatet er offentliggjort.

- Jeg står ved det jeg skrev i rapporten i mars. Det var et utall episoder som bekreftet at situasjonen var såpass alvorlig og i ferd med å utvikle seg til noe vi ikke er interessert i, sier en noe ordknapp Klevan til Dagbladet.no.

Han mener at mye har endret seg i SAS siden notatet ble skrevet for åtte måneder siden.

- De har satt inn nye folk i posisjoner som må ta avgjørelser, sier Klevan til Dagbladet.no.

«Bare et tidsspørsmål før noe alvorlig kan skje»