Hvithai:

- Bare et tidsspørsmål

Hvithaien kommer, ifølge den svenske forskeren Fredrik Gröndahl.

KAN HA VÆRT HER: Varmere hav og god tilgang på blant annet tunfisk kan gjøre nordiske farvann fristende for hvithaien. - Kanskje har den allerede vært her, uten at vi har observert det, sier svensk forsker. Foto: Joe Marino / UPI / Shutterstock
KAN HA VÆRT HER: Varmere hav og god tilgang på blant annet tunfisk kan gjøre nordiske farvann fristende for hvithaien. - Kanskje har den allerede vært her, uten at vi har observert det, sier svensk forsker. Foto: Joe Marino / UPI / Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg tror det bare er et tidsspørsmål. Jeg tror vi kommer til å få en observasjon.

Det sier haiforsker Fredrik Gröndahl på Kristinebergs forskningsstasjon utenfor Lysekil sørøst i Sverige til Sveriges Radio.

Haien er allerede observert i både Portugal og Skottland, og i takt med at temperaturen i havet blir varmere, øker sannsynligheten for at den også trekker mot skandinaviske farvann, sier forskeren, ifølge Aftonbladet.

Varslet

At hvithaien etter hvert kan bli å se i farvann lenger nord, har vært varslet lenge, og ifølge Gröndahl kan den alt ha vært på disse trakter.

- Hvithaien har faktisk økt i antall, og det kan også være en av årsakene til at den sprer seg. Kanskje har den allerede vært her, uten at vi har observert det, sier Gröndahl.

Skandinavia kan blant annet friste med et matfat fylt med blant annet tunfisk og seler.

Og om hvithaien først skulle forville seg nordover, da kan det gå fort, mener forskeren.

- Vi har lært mye om hvithaier de siste åra, og de kan bevege seg over veldig store avstander i Atlanteren, og siden forville seg hit. Vi har tidligere hatt hvaler som ikke hører hjemme her, forteller han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer