Hvithai:

- Bare et tidsspørsmål

Hvithaien kommer, ifølge den svenske forskeren Fredrik Gröndahl.

KAN HA VÆRT HER: Varmere hav og god tilgang på blant annet tunfisk kan gjøre nordiske farvann fristende for hvithaien. - Kanskje har den allerede vært her, uten at vi har observert det, sier svensk forsker. Foto: Joe Marino / UPI / Shutterstock
KAN HA VÆRT HER: Varmere hav og god tilgang på blant annet tunfisk kan gjøre nordiske farvann fristende for hvithaien. - Kanskje har den allerede vært her, uten at vi har observert det, sier svensk forsker. Foto: Joe Marino / UPI / Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg tror det bare er et tidsspørsmål. Jeg tror vi kommer til å få en observasjon.

Det sier haiforsker Fredrik Gröndahl på Kristinebergs forskningsstasjon utenfor Lysekil sørøst i Sverige til Sveriges Radio.

Haien er allerede observert i både Portugal og Skottland, og i takt med at temperaturen i havet blir varmere, øker sannsynligheten for at den også trekker mot skandinaviske farvann, sier forskeren, ifølge Aftonbladet.

Varslet

At hvithaien etter hvert kan bli å se i farvann lenger nord, har vært varslet lenge, og ifølge Gröndahl kan den alt ha vært på disse trakter.

- Hvithaien har faktisk økt i antall, og det kan også være en av årsakene til at den sprer seg. Kanskje har den allerede vært her, uten at vi har observert det, sier Gröndahl.

DUKKER OPP: Se de utrolige bildene av hvithaien. Vis mer

Skandinavia kan blant annet friste med et matfat fylt med blant annet tunfisk og seler.

Og om hvithaien først skulle forville seg nordover, da kan det gå fort, mener forskeren.

- Vi har lært mye om hvithaier de siste åra, og de kan bevege seg over veldig store avstander i Atlanteren, og siden forville seg hit. Vi har tidligere hatt hvaler som ikke hører hjemme her, forteller han.

Omstreifere

Men om hvithaien skal slå seg ned i nordiske farvann, er imidlertid mer usikkert.

Lars Skou Olsen, kurator og teknisk sjef ved Den blå planet - akvariet i København, uttalte til dansk TV2 i september i fjor at det trolig vil være omstreifere vi får på besøk.

FRISTENDE MATFAT: Hvithaien kan trekke nordover blant annet på grunn av tunfisk og seler. Foto: Joe Marino / UPI / Shutterstock
FRISTENDE MATFAT: Hvithaien kan trekke nordover blant annet på grunn av tunfisk og seler. Foto: Joe Marino / UPI / Shutterstock Vis mer

- Haiene er territoriale. Og de store haiene dominerer de små. På den måten blir de distribuert. De kan ikke være for mange i ett område, da er det ikke nok mat, sa han.

Også Skou Olsen mener det er sannsynlig at den allerede er i området.

- Det er ingen som har observert en ennå, men det er sannsynlig at den er her, for vi har det som skal til for at den trives her, sa han.

Norsk «haisommer»

I løpet av sommeren i år har det imidlertid vært registrert usedvanlig mange observasjoner av hai langs norskekysten - om enn ikke hvithai.

Fredrik Myhre, marinbiolog og stifter av organisasjonen Hjelp Havets Haier (HHH), mener dette har en naturlig forklaring.

ENORM: Haiarten Brugde er den største hai-arten som kan forekomme i norsk farvann. Bilde: Splashdown / REX / NTB
ENORM: Haiarten Brugde er den største hai-arten som kan forekomme i norsk farvann. Bilde: Splashdown / REX / NTB Vis mer

- Jeg har mottatt veldig mange meldinger om haiobservasjoner både privat og gjennom jobben den siste tiden, og jeg er rimelig sikker på hvorfor, sa han til Dagbladet i august.

Og forklaringen tror han skyldes at flere nordmenn er ute og bruker naturen under pandemien, samt at flere har fått med seg oppfordringen om å melde fra til Havforskningsinstituttet dersom man ser hai. Dette gjelder spesielt arten brugde.

Artsdatabanken har klassifisert brugda i sin rødlistevurdering som utrydningstruet, og det er derfor begrenset med informasjon om arten.

ANGREP: Benjamin Kessler filmet denne dramatiske videoen ved Port Lincoln i Australia. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Brugde er ikke farlig for mennesker. Faktisk så er det ingen haier som har oss mennesker på menyen. Det eneste farlige med haiene er i hvor vanvittig stort tempo de er i ferd med å forsvinne fra havet, sa Myhre.

Om den ikke er farlig, er den imidlertid litt av et syn.

- Den kan bli opptil tolv meter lang, og veie hele 19 tonn, men er altså helt harmløs for oss mennesker. Dette er en haiart som beiter på overflaten av havet, så den er lett å få øye på når den først skal spise.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer