Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bare ett av ofrene er formelt identifisert. Hit kommer de pårørende for å få svar

Halvannet døgn siden terroren traff Brussel.

USIKKERT: Det flagges på halv stang utenfor militæsykehuset 
«Militair Hospitaal Koningin Astrid» utenfor Brussel. Mange av de skadde er lagt inn her, samtidig som pårørende oppfordres til å komme hit. Mange søker fortsatt svar på hva som skjedde med deres kjære.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
USIKKERT: Det flagges på halv stang utenfor militæsykehuset «Militair Hospitaal Koningin Astrid» utenfor Brussel. Mange av de skadde er lagt inn her, samtidig som pårørende oppfordres til å komme hit. Mange søker fortsatt svar på hva som skjedde med deres kjære. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL (Dagbladet): Det er over halvannet døgn siden minst 31 mennesker øde og 270 ble skadd i terrorangrepene i Brussel tirsdag.

Likevel er det fortsatt mange ubesvarte spørsmål.

Hele landet er i høyeste terrorberedskap. Tilstedeværelsen til politi og militære er imidlertid lite synlig utenom ved store institusjoner og offentlige plasser.

Brussel-beboerne Dagbladet snakket med i går var opptatt av at terroristene ikke skulle skremme dem fra å gå ut og vise sin medfølelse med de som døde.

Uoversiktlig I Europas hovedstad sier de at de ikke vil bli som Paris, der beskjedene over radio var at folk skulle holde seg hjemme.

Fortsatt er Zaventem-flyplassen i Brussel stengt. Klokka 19.00 i kveld sluttet også byens T-bane å gå. Rundt T-banestasjonen Maelbeek, som også ble angrepet av en selvmordsbomber i går, er det dannet en jernring på flere hundre meter.

For mange er imidlertid situasjonen fortsatt uoversiktlig, og politiet har vært relativt sparsommelige med informasjonen de har kommet ut med. Det virker også som om arbeidet med å identifisere de 32 ofrene etter angrepene er vanskelig.

TERRORENS ANSIKT: Nidhi er flyvertinne og var på vei fra India til USA, med Brussel som mellomlanding, da bombene smart. Foto: Ketevan Kardava/ABACAPRESS.COM
TERRORENS ANSIKT: Nidhi er flyvertinne og var på vei fra India til USA, med Brussel som mellomlanding, da bombene smart. Foto: Ketevan Kardava/ABACAPRESS.COM Vis mer

Bare ett av ofrene som måtte bøte med livet er offisielt identifisert. Det er tvillingmora Adelma Tapia Ruiz fra Peru

Belgiske myndigheter sier de jobber så fort de kan med å identifisere ofre, men situasjonen for mange er uavklart, og flere ofre skal kjempe for livet i koma. Samtidig er et ukjent antall mennesker - blant annet tre svensker - savnet etter angrepet, og deres nærmeste pårørende vet lite om hva som har skjedd.

Pårørende I dag ble det dannet et pårørendemottak på militærsykehuset Neder-Over-Heembeek omkring 20 minutter fra Brussel sentrum. Sikkerheten rundt sykehuset er høy, med væpnet vakthold rundt. Sykehuset er ett av tre som har tatt imot flere skadde etter angrepene, og pårørende har også funnet veien hit.

Ingen av de pårørende som kommer ut når Dagbladet er til stede, ønsker å snakke med pressen.

Også på Universitetssykehuset i Brussel er det mye aktivitet i formiddag. Sikkerheten rundt sykehuset er høy, og sikkerhetsvakter i døra undersøker om besøkende har avtaler. Flere har også møtt opp for å gi blod, som sykehusene og Røde Kors har etterspurt i etterkant av angrepet.

Så bildene av mor Et eksempel på hvor vanskelig arbeidsforholdene har vært for myndighetene, politiet og arbeidsgivere er bildet av indiske Nidhi Chauphekar.

Flyvertinnen og tobarnsmora ble selve symbolet på terroren da bildet av henne skadd på flyplassen ble delt på sosiale medier. Chauphekars ektemann forteller Times of India at han oppdaget bildet av sin kone i en rekke vestlige medier tirsdag, men savnet tilbakemelding fra hennes arbeidsgiver på om hun var i sikkerhet etter terroren.

Verken han eller deres to døtre visste om det ville gå bra med mora, men han forteller i dag at hun er operert for skader og brannsår, og at han håper å få snakke med henne når operasjonen er ferdig.

Uklare omstendigheter I kveld bekreftet belgisk påtalemyndighet at Najim Laachraoui var en av selvmordsbomberne på Zaventem-flyplassen i Brussel. Han sprengte seg selvl sammen med Ibrahim El Bakraoui, som er broren til Khalid El Bakraoui som sprengte seg selv på T-banen.

DREPT: Adelma Tapia Ruiz fra Peru er halvannet døgn etter Brussel-terroren dens eneste bekreftede offer. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
DREPT: Adelma Tapia Ruiz fra Peru er halvannet døgn etter Brussel-terroren dens eneste bekreftede offer. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Laachraoui mistenkes blant annet for å ha vært med på å koordinere Paris-angrepet i november, og får å ha laget bombene som ble brukt i Brussel.

Politiet har fortsatt ikke identifisert en mann som er på overvåkningsbildet fra flyplassen sammen med Laachraoui og El Bakraoui. høyre er fremdeles på frifot og ikke identifisert

STRENGT: Strengt vakthold ved universitetssykehuset; Universitair Medisch Centrum Sint-Pieter i Brussel.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
STRENGT: Strengt vakthold ved universitetssykehuset; Universitair Medisch Centrum Sint-Pieter i Brussel. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!