Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bare ett fjellrev-valpekull i Norge i år

I fjor kom det 40. - I hele Skandinavia har det vært et katastrofalt dårlig år for fjellreven.

TRUET: Bestanden av fjellrev har gått dramatisk tilbake, og det på tross av at fjellreven har vært totalfredet i mer enn 70 år. 
Foto: Tor Erik H. Mathiesen
TRUET: Bestanden av fjellrev har gått dramatisk tilbake, og det på tross av at fjellreven har vært totalfredet i mer enn 70 år. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fjellreven er direkte truet som art i Norge. Ifølge Nina Eide som leder det nasjonale overvåkingsprogrammet for fjellreven ser framtida til det lille rovdyret nå enda dystrere ut.

For mens det i fjor ble dokumentert 40 nye fjellrev-kull i Norge, er det så langt i år bare funnet valper i ett hi.

- Det er bare dokumentert en yngling i Sør-Norge, på Dovrefjell. Ingen i landet for øvrig. Og heller ingen nye valper er dokumentert i Skandinavia, sier Nina Eide som leder det nasjonale overvåkingsprogrammet for fjellreven, til NRK.

- Ingen flere i år Høyst sannsynlig blir dette valpekullet også det endelige resultatet når overvåkingen oppsummeres seinere i høst. I hele Skandinavia har det vært et katastrofalt dårlig år for fjellreven, skriver Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) på sine hjemmesider.

Til sammenligning ble det dokumentert 16 kull i 2010, mens 2009 var et bunnår som i år.
  - Årsaken til kollapsen hos fjellreven skyldes nærmest total mangel på gnagere. Verken mus eller lemmen. Vi er rett og slett inne i et bunnår, sier Nina Eide til NRK.

- Klimaendringer truer Smågnagere, og særlig lemen, utgjør en sentral del av fjellrevens diett.

Mangel på valper i år kommer neppe til å true bestanden på sikt, skriver NRK. Forskerne frykter derimot at klimaendringene kan bli et større problem. For milde vintre med mye is og hard skare kan hindre smågnagerne å formere seg.

- Det er nok den store jokeren i systemet. For uten gnagere er det vanskelig å opprettholde en fjellrevbestand, sier Nina Eide.

Setter ut valper Fjellreven ble fredet i 1930. Før det var den et yndet jaktmål. I perioden 1879 - 1911 ble det trolig skutt mer enn 2000 fjellrev hvert år. I dag finnes det omkring 100 - 200 voksne individer i Norge, Sverige og Finland til sammen, hvorav trolig færre enn 50 holder til i Norge, ifølge Wikipedia.

I mange år har forskere på norsk og svensk side kjempet for å berge den utrydningstruede fjellrevbestanden. I Norge har Direktoratet for naturforvaltning de siste årene satt ut valper som er avlet frem i en avlsstasjon på Oppdal, blant annet i Rana og på Saltfjellet.

- Fortsetter arbeidet Ifælge NINA er det viktig å fortsette arbeidet med å sette ut valper gjennom avlsprogrammet for fjellrev, for å øke og reetablere bestandene. Spesielt gjelder det i områder hvor arten er forsvunnet, og hvor det er sannsynlig at fjellreven kan etablere seg.

- Nærhet til andre delbestander av fjellrev er viktig for å få en naturlig utveksling av individer mellom delbestandene. På lang sikt er dette essensielt for å oppnå en bærekraftig bestand, sier Jan Paul Bolstad i Direktoratet for naturforvaltning.

BARE ETT KULL: Foreløpige resultater fra overvåkingsprogrammet for fjellrev viser at det kun er dokumentert ett kull av fjellrev i Norge i år, rett utenfor Avlsstasjonen for fjellrev på Oppdal.
BARE ETT KULL: Foreløpige resultater fra overvåkingsprogrammet for fjellrev viser at det kun er dokumentert ett kull av fjellrev i Norge i år, rett utenfor Avlsstasjonen for fjellrev på Oppdal. Vis mer