Bare ett til, Leo...please!

Når Leo scorer, vinner Norge. Med Leo i målprotokollen er det bare svenskene som har ødelagt for oss. Men de driver med sitt, og derfor denne bønn på knær og nasjonens vegne. Bare ett til, Leo - det holder, det. I kveld! Please!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Øyvind Leonhardsen har scoret 15 ganger på 62 matcher for Norge. Det er en strålende statistikk for en midtbanespiller som i flere år har prøvd å løpe fra merkelappen «best uten ball». Og går du inn i jubelscoringene - og ser på de gangene Leo har levert nasjonal glede - så skjønner du at han kan håndtere læret også. Ikke minst når det gjelder.

Det største - og det Leo husker like godt som det siste mot Hellas - var 1- 0-scoringa mot England i 1992 (VM-kval). Grunn: Det var stort, det var godt og så var det mot England.

- Det var en spesiell kamp, sier Leo. - Sjøl om det siste målet alltid er det beste husker jeg veldig godt den enorme gleden etter målet og seieren mot England.

Håndplukket glede

Andre Leo-scoringer av stor glede og personlig betydning sier han følgende om:

  • 1- 0 mot Luxembourg (EM-kval.):
- Det snødde, det var veldig slitsomt og målet var ikke pent. Men ballen gikk inn. Og så lagde jeg straffe som vi brant og spilte fram Gunnar Aase til 2- 0. En fin og kald kveld.
  • 1- 0 mot Sveits (VM-kval.):
- Typisk meg - jeg var først på en retur. Og målet ga seier og skikkelig fotfeste i VM-kvalifiseringa.
  • 1- 0 Danmark:
- Sjøl om det bare var en treningskamp, følte jeg stor glede ved å score på Peter Schmeichel. I England hadde jeg prøvd mange ganger. Og Danmark er et lag jeg alltid har sett på som meget godt. Og de hadde ikke tapt hjemme på over fem år.
  • 1- 0 Hellas (EM-kval):
- Folk fortalte meg at det var kjempescoring. Sjøl var jeg nødt til å se det på video først. For det eneste jeg konsentrerte meg om var ballen. Og jeg visste ikke at jeg lå rett ut da jeg scoret.

Er der det skjer

Leos 15 mål

8. august -91:

1- 0 mot Sverige (B) - tap 1- 2

4. februar -92:

Hat-trick mot Bermuda (B) - seier 3- 1

26. august -92:

1- 0 mot Sverige (H) - 2- 2

30. mars -93: 1- 0 mot Qatar (B) - seier 6- 12. juni -93:

1- 0 VM-kval. mot England (H) - seier 2- 0

11. august -93: 2- 0 Færøyene (B) - seier 7- 0

16. november -94: 2- 0 EM-kval. Hviterussland (B) - seier 4- 0

8. februar -95: 1- 0 Kypros (B) - seier 2- 029. mars -95:

1- 0 EM-kval, Luxembourg (B) - seier 2- 0 10. november -96:

1- 0 VM-kval. Sveits (B) - seier 1- 0 22. april -98:

1- 0 Danmark (B) - seier 2- 0

20. mai -99: 4- 0 Jamaica (H) - seier 6- 04. september -99:

1- 0 EM-kval. Hellas (H) - 1- 0

Men har Leo ett mål til? I beina? På håret? Eller i løpet?

- Ja, sier midtbanesliteren. Og scorer jeg mot Slovenia, vil jeg være veldig fornøyd. For i medgang, og det har jeg nå, går det lettere - nærmest av seg sjøl. Men jeg tenker ikke på at jeg skal score hele tida.

- Men du lukter mål?

- Ja, og statistikken min er bra, den. Jeg er jo stort sett alltid der det skjer. Og det kunne blitt et til mot Hellas hvis jeg hadde følt meg normal. Men det gjorde jeg altså ikke.

Nei, Leo var sjuk, han. Eller overtrent, overspist, underdrukket eller et eller annet han ikke skjønte noe av. Og derfor ble han som han sier - skremt. Fordi kroppen liksom tilhørte en annen.

- Det har vært mye snakk om det, sier Leo. - Og min teori - fordi prøvene jeg tok viser at det ikke er noe galt - er at det rett og slett har vært for mye. Jeg presset meg maksimalt for å vise meg fram best mulig under sesongoppkjøringa med Liverpool, gjorde det samme da jeg kom til Tottenham, og på toppen av det ble det flytting og mange kamper. Og summen av det, pluss et lite virus jeg slet med en ukes tid, gjorde nok at det ble for mye. Tror jeg.

- Men du tenker ikke på det i kveld?

- Neida, jeg gir ett hundre prosent enten jeg vil eller ikke. For sånn er stilen min - jeg klarer ikke å holde igjen. Men jeg håper at jeg føler meg pigg.

Har bevist alt

For ett år siden var Øyvind Leonhardsen ute av det meste. Han tenkte ikke på landslaget fordi det ikke var noen vits. Men med den krummeste ryggen i bransjen har han kommet tilbake og bevist det han påsto fra sin håpløse tribuneplass på Anfield:

At Leo er god nok - bare han får sjansen.

- Ja, jeg har bevist det, sier Leo. - Resten er opp til meg sjøl. Og det er veldig godt å være tilbake i det landslaget jeg ikke orket å tenke på for ett år siden.

- Hverdagen er tøffere, presset er hardere og livet mye artigere, sier Leo.

HÅPER PÅ NY SCORING: I kveld håper Øyvind Leonhardsen å skyte Norge til EM-sluttspillet.