Russlands invasjon av Ukraina:

«Bare ett utfall»: - Ikke sant

Amerikansk offiser mener at Russland har overtaket i Ukraina. «Ingenting de siste månedene har forrykket den strategiske balansen», skriver offiseren, som får norsk motbør.

KRIG: Under en pressekonferanse i Ankara i Tyrkia den 3. november sier Nato-sjef Jens Stoltenberg at president Putin feiler i krigen i Ukraina. Han sier også at han forventer at Sverige og Finland snart blir fullverdige medlemmer av Nato. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Til tross for ukrainsk framgang på slagmarken, deriblant lynoffensiven i Kharkiv fylke, mener den pensjonerte amerikanske offiseren Daniel Davis at Vladimir Putins nådeløse krigsmaskin har overtaket i Ukraina.

«I våres skrev at jeg bestanddelene som utgjør krigføring, var i Russlands favør [ …]. Ingenting de siste måneden har forrykket den strategiske balansen», skriver Davis i det nettbaserte forsvars- og sikkerhetstidsskriftet 19fortyfive.

Den pensjonerte oberstløytnanten Davis mener den eneste måten krigen kan ta slutt på, er gjennom en fredsavtale mellom Ukraina og Russland.

«Det eneste spørsmålet som gjenstår, er hvor mange flere ukrainere som må dø før denne brutale sannheten synker inn hos lederne av de to stridende partene», skriver Davis, og legger til:

STRATEGI: Tidligere generalløytnant Arne Bård Dalhaug er kritisk til Vladimir Putins strategi om å skape press på Ukraina fra Vesten. Reporter/video: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

- Rett og slett ikke sant

Davis' bastante konklusjon får den tidligere forsvarstoppen Arne Bård Dalhaug til å reagere.

- Jeg synes Davis framstår litt enøyd. Det er rett og slett ikke sant at det bare er ett mulig utfall av denne krigen. Konflikten kan muligens løses med en avtale, men man må også gi plass til andre mulige utfall, sier Dalhaug, pensjonert generalløytnant, til Dagbladet.

Mellom 2016 og 2019 var Dalhaug sivil observatør for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i Ukraina. Han stiller store spørsmål om det i det hele tatt er mulig å forhandle med Russland.

- Russland har systematisk brutt alle avtaler de har inngått med og om Ukraina. At Russland signerer et stykke papir har i seg selv ingen verdi. Det vil ikke utelukke at Russland kan gå videre med krigen om et par år. Putin ventet jo i åtte år fra han annekterte Krim og begynte krigen i Donbas til han forsøkte å invadere hele Ukraina, sier Dalhaug.

Nettopp derfor har Ukraina utelukket mulighetene for å signere en avtale med Russland som ikke inneholder sikkerhetsgarantier. De som kan levere slike sikkerhetsgarantier, er Vesten ved for eksempel Nato.

- Det er vanskelig å se for seg at Vesten vil være villige til å garantere Ukrainas sikkerhet på denne måten, og det blir vanskelig for Ukraina å undertegne en avtale med Russland uten mekanismer som garanterer deres sikkerhet. Det er problemet, sier den pensjonerte generalløytnanten.

RUSSLAND: Jugra-bataljonen er den første navngitte bataljonen utelukkende bestående av russiske mobiliserte soldater - her forbereder de seg til kamp med oppsiktsvekkende kamprop. Video: Telegram / AP Vis mer

- Det eneste som betyr noe

Én viktig forutsetning for Davis' analyse er at partene fortsetter å kjempe til tross for at det kan være mulig å komme fram til en enighet.

Det mener Dalhaug er en logisk feilslutning.

- Hvis Ukraina slutter å kjempe, vil de på kort sikt kunne opphøre å eksistere, sier den pensjonerte generalløytnanten.

Han tror heller ikke på Russland når de sier at de er villige til å forhandle.

- Det betyr ingenting. Det eneste som betyr noe, er med hvilke betingelser disse eventuelle samtale skal begynne, sier Dalhaug.

Den pensjonerte generalløytnanten mener Russland i praksis lukket døra for reelle forhandlinger da Vladimir Putin annekterte fire nye ukrainske fylker i september.

- Det er et helt uakseptabelt utgangspunkt å forhandle om allerede avgjorte og internasjonalt anerkjente grenser. Det er problemets kjerne. Det store prinsipielle spørsmålet er om noen kan være med på å undertegne en avtale som har gitt Russland anledning til å annektere landområder med militærmakt, sier Dalhaug.

Pavel er hjemme på en kort permisjon fra fronten i Ukraina. Han forteller åpent og ærlig om deltakelsen i krigen til Dagbladet. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Gir Davis delvis rett

Siden Russlands invasjon av Ukraina 24. februar har den pensjonerte amerikanske offiseren Davis skrevet regelmessig for 19fortyfive. Ved ujevne mellomrom har han helt kaldt vann i åra på de analytikerne som har vært mest optimistisk om Ukrainas vinnersjanser.

Mange av Davis' betraktninger har vært nøkterne nyanseringer i den offentlige debatten om krigen i Ukraina, mener Dalhaug.

- Det er, som Davis påpeker, ingen av partene som per i dag har kapasitet til å påføre den andre parten et avgjørende nederlag. Det er vanskelig å se for seg et spektakulært tap som vil fastsette krigens videre gang, men et scenario Davis ikke engang berører, er at krigen går så dårlig for Russland at det kan skje noe vesentlig i Kreml, sier den pensjonerte generalløytnanten.

Han mener sjansen for et såkalt palasskupp i Russland er liten, men verken kan eller vil utelukke den. At konflikten kan komme til å «fryse», er heller ikke et scenario Davis tar for seg.

- For meg framstår det som et sannsynlig utfall at frontlinjene vil fryse et eller annet sted i nærheten der de er i dag uten særlig framgang. Vestfronten under første verdenskrig holdt jo i praksis i mange år, sier Dalhaug.

Men han er også åpen for andre scenarioer

- Er det noe de ukrainske framskrittene har vist oss, er det at andre utfall er mulige. De er kanskje ikke mest sannsynlige, men de er tenkelige.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer