Bare Fabian strålte som sola

Debuterte som 17. mai-ordfører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ordfører Fabian Stang og byrådsleder Erling Lae gikk i front i 17. mai-toget i Oslo i dag. Stang gjorde sitt for å leve opp til ordtaket «det finnes ikke dårlig vær, bare dårlig vær».

Og det var mange varme bunader, men få lette sommerkjoler å se da barnetoget gikk over Slottsplassen 17. mai.

Det var også tett mellom paraplyene, men etter hvert ble det svært glissent mellom rekkene av publikum. Det kalde, våte været skremte nok vekk de fleste.

Men kongefamilien holdt ut i kulden på Slottsbalkongen, der også vinden gjorde oppholdet surt. Dronning Sonja hadde kledd seg godt med sin velkjente hvite cape over 17. mai-drakten, og svigerdatteren fikk etter hvert både et varmt skjerf rundt halsen og et ullsjal over den blågrå kåpen.

Kronprinsessens store hatt var en stund i fare for å bli tatt av vinden, mens dronningen hadde valgt en bøttehatt som satt der den skulle under hele oppholdet.

Kongen og kronprinsen stilte som vanlig i det konservative antrekket sjakett med flosshatt til. Men denne gangen hadde de varme frakker utenpå sjaketten.

«Stor» prinsesse

Prinsesse Ingrid Alexandra hadde på seg en beige ullkåpe, men istedenfor hatt, hadde hun en fin rosa sløyfe i håret.

LEDET AN: Erling Lae lo ikke, men Fabian Stang så ut til å kose seg i 17. mai-toget. Foto: Cornelius Poppe/Scanpix
LEDET AN: Erling Lae lo ikke, men Fabian Stang så ut til å kose seg i 17. mai-toget. Foto: Cornelius Poppe/Scanpix Vis mer

Den lille arveprinsessen, som er den eneste av kongefamiliens barn som får stå på Slottsbalkongen 17. mai, holdt ut i en halvtime i det kjølige været før hun ble utålmodig og ville inn. Først mot slutten av barnetoget kom hun ut igjen til foreldre og besteforeldre, og da lysnet det litt i været også.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere har hun gjerne sittet på pappas arm på balkongen, men denne gangen var hun «stor pike» og sto det meste av tiden på en krakk mens hun vinket ivrig til det fargerike barnetoget på Slottsplassen.

Fra et vindu like ved siden av Slottsbalkongen, hadde prinsesse Astrid og kronprinsessens mor, Marit Tjessem, den beste utsikten over barnetoget - uten å fryse.

110 skoler

Klump i halsen

I alt 110 skoler deltok i årets barnetog i Oslo, og kongen og kronprinsen hilste med flosshatten til hver og en av dem.

Rundt tre timer tar det før toget har passert, og kongen har tidligere beskrevet sine følelser rundt det fargerike toget slik: «Klump i halsen og sliten i beina».

Majorstuen skole, som i år fyller 100 år, fikk æren av å gå først i toget, fulgt av 50-åringene Trasop, Veitvet, Voksen og Blindernveien skoler.

Bare Fabian strålte som sola

Det har vært mye diskusjoner om det skulle tillates bruk av andre lands flagg i barnetoget i Oslo i tillegg til det norske, samiske og FN-flagget. Men det var uten tvil rødt, hvitt og blått som satte sitt preg også på årets barnetog i hovedstaden.

(NTB)

I GODT HUMØR: Det var litt hustrig, men kongefamilien holdt ut.
IMPONERENDE OPPMØTE: Langt barnetog på Karl Johan.
VINKET: Kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Ingrid Alexandra trosset regn og kulde da de hilste barnetoget fra Slottsbalkongen i Oslo 17. mai.