Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bare faren overlevde da Thomas sendte leiemorder på familien. Nå har han reddet sønnens liv

I natt ble Thomas Whitaker reddet fra henrettelse.

DØDSSTRAFF: Thomas Whitaker skulle etter planen bli henrettet klokka 01.00 natt til fredag. Guvernør Greg Abbott i Texas stoppet henrettelsen, og Whitakers far fikk det som han ville. Foto: Texas Department of Criminal Justice via AP / NTB Scanpix
DØDSSTRAFF: Thomas Whitaker skulle etter planen bli henrettet klokka 01.00 natt til fredag. Guvernør Greg Abbott i Texas stoppet henrettelsen, og Whitakers far fikk det som han ville. Foto: Texas Department of Criminal Justice via AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO / NEW YORK (Dagbladet): Året var 2003. Thomas Bartlett Whitaker hevdet overfor sin velstående familie at han nettopp hadde fullført eksamen og straks var uteksaminert fra universitetet.

Familien med faren Kent, mora Tricia og broren Kevin tok ham med ut på middag på en restaurant i nærheten av familiens hjem i Stafford i Texas. Under middagen fikk Thomas en Rolex-klokke til godt over 30 000 i uteksamineringsgave.

De ante ikke at han var i ferd med å lure dem i en dødsfelle.

Leiemorder

På kvelden kom de hjem. Thomas hevdet han måtte hente mobiltelefonen i bilen.

Broren Kevin (19) ble skutt først, og døde momentant. Mora Tricia ble skutt og døde på vei til sykehus. Så ble faren Kent skutt og overlevde. Også Thomas ble skutt i armen, med den hensikt å se ut som et offer for et hjemmeran som hadde gått fryktelig galt, skriver ABC News.

Nesten to år etterpå, ble Thomas, som den gang var kjent som Bart, arrestert i Mexico. Etterforskerne hadde avslørt den grusomme sannheten: den da 23 år gamle mannen hadde planlagt familiemassakren til punkt og prikke i håp om arve familiens eiendom med en verdi på over åtte millioner kroner.

- Jeg er hundre prosent skyldig. Jeg satt i gang det hele, sa Whitaker da han forklarte seg i rettssaken sin i 2007.

Han hadde leid inn en kompis som kledde seg ut med finlandshette og mørke klær for å gjennomføre drapene. Kompisen ble i 2007 dømt til livstid i fengsel. Også en mann som kjørte leiemorderen til huset, ble dømt til 15 års fengsel.

- Hatet familien

Thomas Whitaker selv sa han hatet familien sin på det tidspunktet. Den unge mannen, som hadde vokst opp i en mønsterfamilie og ble ansett som veltalende og intelligent, ble dømt til døden. Nå er han 38 år og har ventet på å bli henrettet i over ti år. Henrettelsen skulle etter planen skje klokka 01.00 i natt.

Men da dommen falt i 2007, var det en mann som ikke lenger mente at Whitaker fortjente dødsstraff.

Hans egen far Kent Whitaker. Mannen som hadde sett både sin egen sønn og kone bli brutalt drept og som selv ble skutt av mannen som sønnen hadde leid inn.

BER FOR SØNNEN: Kent Whitaker. REUTERS/Jon Herskovitz
BER FOR SØNNEN: Kent Whitaker. REUTERS/Jon Herskovitz Vis mer

Faren Kent Whitaker ba allerede under rettssaken at juryen ikke dømte han til døden. Faren mente sønnen var en endret mann som selv skjønte han hadde gjort en feil, følte på anger og var klar til å ta ansvar for sine handlinger.

​Farens kamp

I over ti år har han kjempet for at sønnen skal få overleve.

- Jeg kommer til å havne i dypere sorg på grunn av myndighetene i Texas, sier Kent Whitaker til Reuters.

Han mener sønnen har blitt rehabilitert i fengsel.

Denne uka har vært utslagsgivende. Tirsdag vurderte et panel saken til Thomas Whitaker. Alle sju mente Whitaker bør slippe unna henrettelse, til farens store lettelse.

I natt satte Texas-guvernør Greg Abbott en stopp for henrettelsen like før fristen gikk ut. Noe liknende har bare skjedd to ganger på 40 år.

Guvernøren sier han besluttet å stanse henrettelsen basert på de spesielle omstendighetene. Han understreker at Whitaker frivillig har sagt fra seg muligheten til å bli prøveløslatt, og at panelet som vurderte saken, var enstemmige i sin vurdering. Han legger også vekt på farens rolle.

- Faren til Whitaker, som overlevde drapsforsøket, er lidenskapelig motstander av at sønnen skal henrettes. Faren har insistert på at han ville bli gjort til offer igjen dersom staten tar livet av hans siste gjenværende familiemedlem, skriver Abbott i en skriftlig uttalelse, ifølge Austin-avisa The American-Statesman.

- Det må være straff

Saken er bare den tredje gangen en guvernør i Texas har beordret stans i en henrettelse på humanitært grunnlag. siden dødsstraff ble gjeninnført i 1976.

Påtalemyndigheten i Texas har imidlertid til det siste stått på sitt om at Whitaker må henrettes.

Kent Whitakers advokater har argumentert med at Thomas er den eneste sønnen han har igjen, og ber om at han får livstid i fengsel.

- Se for deg to personer i familien du elsker mest. Se for deg at en av dem dreper den andre. Det må være straff, men vil du foretrekke dødsstraff? Hva om den personen er ditt eneste gjenlevende barn? skriver advokatene, ifølge NBC.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!