Bare fem passasjerer på dødsbuss brukte setebelte

Setebeltene var ubehagelige og altfor korte, ifølge Havarikommisjonen.

Ubehagelige og altfor korte setebelter var årsaken til at bare fem av 27 passasjerer brukte setebelte da en buss kjørte av veien i Balsfjord i fjor. To personer omkom. 
Foto: Politiet / NTB scanpix
Ubehagelige og altfor korte setebelter var årsaken til at bare fem av 27 passasjerer brukte setebelte da en buss kjørte av veien i Balsfjord i fjor. To personer omkom. Foto: Politiet / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ubehagelige og altfor korte setebelter var årsaken til at bare fem av 27 passasjerer brukte setebelte da en buss kjørte av veien i Balsfjord i fjor. To personer omkom.

Mandag kom ulykkesrapporten fra Statens havarikommisjon for transport (SHT) etter ulykken som skjedde ved Øvergård i Balsfjord i mai i fjor.

Problemstillingen med ubehagelige setebelter var kjent for busselskapet Cominor fra tidligere, og det var planlagt at setebeltene skulle byttes seks dager etter at ulykken skjedde.

Kommisjonen mener det er kritikkverdig at bussen likevel ble brukt under denne langturen mellom Murmansk og Finnsnes da selskapet kjente til disse forholdene, og gir derfor en sikkerhetstilråding til Cominor. SHT mener også at sjåførene i varierende grad informerte passasjerene om plikten til bruk av setebelte under turen.

Utforkjøringen skjedde tidlig på morgenen på E6 ved Øvergård i Balsfjord, med én knapp plussgrad og våt veibane. Bussen holdt en fart på 67 kilometer i timen da den kjørte av veien og traff to store fjellnabber. To personer omkom og 17 ble sendt til legesjekk etter ulykken. De to omkomne brukte ikke setebelte, heter det i rapporten.

(NTB)