Bare fire av ti innvandrergutter fullfører videregående

Forskerne gir foreldrene skylda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ny rapport viser at 32 prosent av innvandrerelevene ikke klarer å fullføre videregående skole i Norge. Blant gutter er det bare fire av ti som fullfører, noe som er klart mer enn blant etnisk norske elever.

Rapporten viser at 41 prosent av gutter fra ikke-vestlige land fullfører videregående skole, og 59 prosent av innvandrerjentene gjør det samme, skriver Aftenposten.

Rapporten er laget på oppdrag fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet samt Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet. Den omfatter levekårene til innvandrere i 13 norske større byer.

I Drammen og Asker sto sju av ti innvandrergutter igjen uten studie- eller yrkeskompetanse.

Forskerne mener frafallet først og fremst skyldes foreldrenes utdanningsnivå og inntekt, og ikke har bakgrunn i etnisiteten.

- Flere forskningsrapporter viser til at foreldrenes utdanningsnivå og elevenes karakterer i grunnskolen påvirker hvor stor sjanse det er for at man fullfører videregående skole. Innvandring har ingen egen effekt. Det som derimot ser ut til å spille en rolle, er når man flyttet til Norge, sier Fafo-forsker Anna Hagen Tønder.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at totalt 69 prosent av alle som begynte i videregående skole fra 2005 til 2007, klarte å fullføre innen fem år.

(NTB)