- Bare fire holder mål

Utstrakt politisk voksenopplæring er helt nødvendig for å styrke Fremskrittspartiets troverdighet - særlig i skole og næringsliv, mener Carl I. Hagen. Han sier rett ut at nivået i Frp-laget er altfor dårlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge sjefen sjøl holder Fremskrittspartiet mål bare på tre områder, og er i ferd med å gjøre det på et fjerde felt. Men så er også stopp.

- John Alvheim er god på sosial, Hans Røsjorde på forsvar og Jan Simonsen på justis. Siv Jensen begynner å bli bra på finans. Ellers har vi langt igjen, lyder Carl I. Hagens nådeløse oppsummering av status i stortingsgruppa før dagens jubileumslandsmøte på Lillehammer.

Styrke anseelsen

Kapteinen er i ferd med å legge om Fremskrittspartiets spillestil. Etter 25 år med offensive soloangrep har Carl I. Hagen trukket sine spillere lenger tilbake på banen. Han kan høres ut som Drillo når han nå maner til større tålmodighet og et mer kollektivt bevegelsesmønster.

Og målgruppene det satses spesielt på er ungdom, yngre kvinner og fagorganiserte.
- Vi må ta vare på friskheten, men skal opptre litt mer forsiktig enn før. Det sier seg selv at strategien blir forskjellig når et parti har to prosent oppslutning og når det har 15 prosent. Nå dreier mye seg om å konsolidere stillingen vår. Styrke partiets almenne anseelse på en rekke områder. Særlig i miljøer der vi i dag ikke har noen oppslutning. Vi må bli mye flinkere i skole- og utdanningsspørsmål. Samferdsel og transport er vi også for dårlige på. Vi må arbeide hardt for at næringslivet skal få tillit til oss.

Kan dumme seg ut

Selv har Carl I. Hagen blankofullmakt til å uttale seg om hva som helst. Når som helst.

- Jeg har en avtale med partiet som innebærer at jeg har lov til å dumme meg ut, men ikke for ofte. Hvis jeg i løpet av noen måneder kommer med ti politiske utspill, aksepteres det at tre av dem er helt på trynet og to sånn midt på treet. Så lenge de fem øvrige utspillene er gode og debattskapende. Den friheten liker jeg.

- Kan Fremskrittspartiets komme til å bremse sin innvandringspolitikk for å komme i regjeringsposisjon?

- Nei, det er i det hele tatt uaktuelt å endre vår politikk for å blidgjøre de andre. Fremskrittspartiet har tapt hver gang på å være snille. De andre partiene forstår bare maktspråk. Vi har ikke noe ønske om å bli tatt med i regjeringen, fordi vi har betydelig innflytelse i Stortinget. Det vil man oppdage utover våren.

Uten evner

Carl I. Hagen har pålagt Fremskrittspartiets stortingsrepresentanter å sette seg grundig inn i saksfeltene de har fått ansvar for.
- I løpet av et par år skal våre folk være selvsagte i TV-diskusjoner om alle sentrale samfunnsspørmål. Da må de lese historien. Da må de kunne innholdet i stortingsmeldinger og viktige vedtak. Da må de skrive debattinnlegg i fagtidsskrifter og utarbeide politiske forslag som ivaretar interessene til organisasjoner.

- Jeg sier til de nye representantene: Her på Stortinget har du alle muligheter du har drømt om. Det er bare opp til deg selv å realisere det. For meg er det helt greit hvis du er fornøyd med å være kjendis i hjemfylket, tjener dine velgere på Stortinget, men ellers ikke gjør så mye av deg.

Hvis alle i Fremskrittspartiets gruppe gjerne ville være som Carl I. Hagen, ville det det bli kaos. Som i langrennssporet: Alle kan ikke vinne rennet. Det er farlig hvis man kommer til rikspolitikken med en ambisjon om å bli noe stort, men ikke har evnene eller legningen. Da oppstår det fort trøbbel.

SJEFEN:</B> Partileder Carl I. Hagen er knallhard i vurderingen av nivået på sine medspillere i Fremskrittspartiet.