Bare flaks, Bill, Teddy kunne slått deg i 1906

Det skyldes bare tilfeldigheter, verken ond vilje eller amerikansk arroganse, at Clinton blir den første amerikanske president på norsk jord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den sikreste måten å få en amerikansk president til Norge på, er å tildele ham Nobels fredspris. Det har skjedd to ganger. Theodore (Teddy) Roosevelt fikk prisen i 1906. Woodrow Wilson fikk den i 1919. Men ingen av dem klarte å komme til Norge mens de fortsatt var presidenter.

Clinton er flere ganger, også i år, nominert til fredsprisen, nettopp som sin innsats som megler i Midtøsten. Det kan tenkes, og det er neppe å ta for hardt i, at han vurderte akkurat dette da han takket ja til invitasjonen. Jobber han godt under toppmøtet i Oslo nå, så kommer han kanskje tilbake allerede neste år.

Rekordsein

- Theodor Roosevelt kom til Norge og holdt sitt prisforedrag på Nationalteateret i Oslo. Men det skjedde ikke før i 1910, og da var han ikke lenger president. Det gikk altså over tre år mellom selve prisutdelingen og Roosevelts foredrag. Det er en rekord som står fortsatt, sier direktør Geir Lundestad i Det Norske Nobelinstituttet til Dagbladet.

Woodrow Wilson fikk det heller ikke til. Han kom ikke til Norge i det hele tatt. Det var også en tilfeldighet. Han fikk slag.

- Roosevelt fikk prisen fordi han meglet i krigen mellom Russland og Japan. Wilson fikk sin pris for sitt arbeid for fred etter den første verdenskrig, særlig i forbindelse med opprettelsen av Folkeforbundet, sier Lundestad.

Bill Clinton har vært i Norge tidligere, som ung mann og student. Det var også en annen amerikansk president, Franklin B. Rooselvelt lenge før Clinton, og det holdt på å gå helt galt.

Fjellklatret

- Besøket skjedde rundt århundreskiftet og Roosevelt bega seg ut på klatretur i fjellene rundt Tromsø. Han ble faktisk utsatt for en ulykke under denne turen. Han skadet seg, men ikke alvorlig. Tenk om han hadde omkommet der oppe, hvordan ville da historien ha forløpet, undrer Lundestad.

Men slik gikk det tilfeldigvis ikke, og Franklin D.Roosevelt var med på å vinne den andre verdenskrig og Norge takket ham ved å reise en statue av ham, ved Akerhus festning i Oslo. Det er snart 50 år siden.

Navnbroren, Teddy, har slik sett også holdt seg lenge i Norge. Han fikk det norske sigarettmerke med samme navn oppkalt etter seg.