Bare flaks kan redde kysten

HAUGESUND (Dagbladet): Over 450 tonn olje fra det forliste fryseskipet «Green Ålesund» kan skape miljøkatastrofe på kysten. Bare griseflaks hindret at miljøkatastrofen var et faktum allerede i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politianmelder kapteinen

- Vi har vært maksimalt heldige med vindretningen. Nordavinden sender det meste av oljen rett inn i Bleivika, hvor vi kan kontrollere den. Hvis vinden ikke snur, og vi lykkes med lensene, kan vi begrense skadene kraftig, sier Torstein Svelland.

Han er pressetalsmann for Interkommunalt utvalg for akutt forurensning (IUA) på Haugalandet. I går kjempet mannskapene mot kuling og storm for å begrense skaden etter at skipet gikk på grunn i Bleivik, nord for Haugesund.

Petroleumsstanken som sto opp fra det svartglinsende havet, gjorde det vanskelig å puste selv 200- 300 meter fra skipet, som sank dypere i sjøen for hver time som gikk etter grunnstøtingen i går morges.

Økt fare

«Green Ålesund» fikk propellfeil på vei fra Ålesund til Svartehavet, og ble slengt inn i fjæra ved Bleivik.

- Hadde båten gått på et skjær lenger ute, eller vinden vært annerledes, ville situasjonen blitt en helt annen. Da hadde oljen lagt seg langs hele kysten. Vi har hatt maksimalt med hell, sier Svelland.

Men miljømyndighetene frykter fortsatt store ødeleggelser i fjæresteinene. Da «Green Ålesund» hvelvet og sank i går ettermiddag, druknet også håpet om å berge drivstoffet og lasten. Samtidig økte miljøfaren, fordi det 130 meter lange skipet nå vil bli malt i stykker av bølger og berg.

På innsiden av det opprevne skroget ligger 3500 tonn frossen sild og makrell på paller, som allerede i 16-tida i går begynte å spre seg i havnebassenget.

Skrekkscenario

- Kombinasjonen av olje og fisk er ikke god. Det verste scenariet er at fuglene går etter fisken, som er tildekket av olje. Da blir også fuglene tilgriset, sier Stål Alfredsen, miljøvernsjef i Haugesund kommune.

GIKK NED: MS «Green Ålesund» gikk på grunn da propellsystemet sviktet. Mannskapet ble berget, men oljen og fisken ombord kan føre til store miljøødeleggelser.Foto: ERLING HÆGELAND