- Bare for å lage show

KYOTO/OHARA (Dagbladet): - Statsminister Ryutaro Hashimoto, visepresident Al Gore og de andre politikerne kommer til Kyoto bare for å lage show, sier Kosen Kobori.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

70-åringen er sjefprest ved det vakre buddhisttempelet Sanzen-in noen mil nord for Kyoto. Fra sitt studerkammer følger han politikernes og forhandlernes kamp for å slippe lettest mulig unna utslippsreduksjoner av klimagasser. Kobori tror ikke på festtalene. Med mild forakt avviser han muligheten for en god avtale.

- De mener ikke et ord av det de sier. Etter at de har undertegnet en avtale, reiser de hver til sitt og fortsetter å støtte forurensende industri og ødeleggende forbruk. For de har ingen tanker om å bedre miljøet, sier Kobori.

Dragkamp

Hans skepsis er ikke ubegrunnet. Klimaforhandlingene har så langt framstått som en seig kamp mellom verdens land for å slippe billigst unna en forpliktende avtale.

For Norge, verdens nest største oljeeksporterende land, er motivet det samme: Få til en avtale som koster så lite som mulig. Det paradoksale er at det er verdens rikeste nasjoner som skal undertegne protokollen onsdag.
De fattige landene slipper unna i denne omgangen. Like fullt er det av avgjørende betydning for flere av verdens rikeste land at protokollen også sier noe om u-landenes framtidige forpliktelser. U-landenes representanter raser over de rikes krav. Nå knytter det seg stor spenning til om USAs visepresident Al Gore kommer med et akseptabelt forslag når han kommer til Kyoto i morgen.

Et rent hjerte

Alt dette er uinteressant flisespikkeri, mener den ærverdige 70-åringen i Sanzen-in-tempelet.

Han har brukt et langt liv på å studere Buddhas lære, og er nå religiøs leder for et elsket tempel i landsbyen Ohara.

- Du må ha et rent hjerte for å gjøre noe som er godt. I gamle dager var nok hjertene renere enn de er i dag, og politikerne er definitivt ikke rene i sine hjerter. Det er grunnen til at de ikke griper inn mot dem som forgifter verden med gasser og kjemikalier, sier Kobori.

- Problemet er at menneskene har fjernet seg fra elementene, fra ild, vann, luft og jord. De har rokket ved den finstilte balansen. Det er bare én måte å gjøre verden bedre på. Vi må prøve å gjenopprette den innbyrdes balansen mellom de fire elementene, sier sjefpresten i Sanzen-in-tempelet.

Balanse

- Se på denne hagen. Hvorfor tror dere at det kommer så mye folk hit? For å gå rundt og kikke? Nei, de kommer hit fordi det er en skjønn hage som bygger på et helhetlig økologisk system, et system som ivaretar balansen mellom elementene. Slik får de et bilde av hvordan verden egentlig skulle være. Slik får de ro til ettertanke. Slik vasker de sine hjerter litt renere, sier han.