- Bare for nordmenn

Kontantstøtten må forbeholdes norske borgere eller utlendinger som bor her over lang tid, mener Per Sandberg, innvandringspolitisk talsmann i Frp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han godtar ikke at polske jordbærplukkere og andre gjestearbeidere skal få nyte godt av «våre gullkantede velferdsordninger».

- Dette er vi nødt til å få gjort noe med. Vi kan ikke ha et system der alle som kommer til Norge skal få nyte godt av våre velferdsordninger. De må vi beskytte, sier Sandberg.

Han mener kontantstøtte primært bør gis til norske borgere.

Frykter strøm

- Det bør i alle fall stilles krav om familiens bosted. Familier som ikke bor her, bør unntas fra kontantstøtten, sier Sandberg. Han mener det også kan være aktuelt å stille krav om varigheten av arbeidsoppholdet i Norge.

EU-utvidelsen betyr en kraftig utvidelse av arbeidsmarkedet i EØS-området, og arbeidsinnvandrere som er her i landet for kortere eller lengre perioder, har krav på kontantstøtte og barnetrygd, også selv om familiene ikke bor her. Sandberg frykter en strøm av arbeidsinnvandrere på grunn av vårt gode velferdstilbud.

- Vi kan stå overfor store familier med mange barn som flytter til Norge på grunn av våre velferdsordninger. Dette kan være et skremmebilde, men jeg mener vi må være føre var, sier Sandberg til Dagbladet.

Det var takket være Frp's stemmer at sentrumsregjeringen fikk vedtatt kontantstøtten i 1998. Men Sandberg understreket at Frp ville ha en annen modell, og nå slår han alarm.

Må endres

- Vi mente og mener at kontantstøtten bør innarbeides i barnetrygden. Da har vi mulighet til å se på ytelsene.

- Ifølge barne- og familieminister Laila Dåvøy er det lite norske myndigheter kan gjøre når EU har slått fast at kontantstøtten også gjelder EØS-borgere med barn i hjemlandet.

- Selvfølgelig kan vi gjøre noe. Stortinget må kunne endre norske velferdsordninger. Det er regjeringens oppgave å beskytte dem, sier Sandberg.

Han sier at Frp vil komme med konkrete forslag i forbindelse med stortingsmeldingen om «et velfungerende arbeidsmarked» som ligger til behandling i Stortinget.

KREVER SKJERPING: - Våre velferdsordninger bør først og fremst gjelde norske statsborgere, sier Frp's Per Sandberg. Han godtar ikke at arbeidsinnvandrere med familiene i hjemlandet skal få kontantstøtte.