Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bare for verdige?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Valgerd Svarstad Haugland er i gang med å utforme ordningen med kontantstøtte til småbarnsforeldre. Hun varsler at ikke alle foreldre bør få tilbud om kontantstøtte istedenfor barnehageplass, og nevner rusmisbrukere som eksempel. Utsatte barn av foreldre med store problemer bør være i barnehage, ikke hjemme hos foreldrene, har barneministeren uttalt til NRK Dagsnytt.
  • Skal kontantstøtte bare tildeles foreldre som har passert en kvalitetskontroll? Hvor stort kan rusmisbruket være før foreldre mister friheten til å velge penger framfor barnehageplass? Hva med innvandrere som ikke sørger for at barna lærer norsk, og som kan tenkes å sende kontantstøtten til familie i hjemlandet? Hva med karrierebevisste foreldre som bruker kontantstøtten til å kjøpe seg mest mulig fri fra barna ved å ansette heldøgnspraktikant? Hvilken moral og hvilke verdier skal foreldrenes omsorgsgjerning måles etter? KrFs familieideal?
  • Gjennom barnevernets regelverk og arbeidsformer har det offentlige sin ordning for å gripe inn i familier der barn utsettes for omsorgssvikt. Å skaffe barnehageplass, som et tilbud eller som et pålegg, er en hyppig brukt metode i forebyggende barnevernsarbeid. Her tilfører Valgerd Svarstad Haugland ikke noe nytt. Men hun har et stort problem: En del foreldre til barn som ville ha ekstra godt av å være i barnehage, vil kanskje takke nei når de får 36000 kroner i året for å avstå fra barnehageplass.
  • Her er vi ved kjernen av det som hele tida har vært den viktigste innvendingen mot kontantstøtten: Den straffer økonomisk de foreldre som vil ha barna i barnehage. Skal sentrumsregjeringen unngå dette, må ordningen legges om slik at alle foreldre får et beløp til å bruke på barnehageplass, andre former for barnetilsyn eller som erstatning for mors eller fars tapte arbeidsinntekt.
  • Velger regjeringen å holde fast ved sitt nåværende opplegg for kontantstøtte, må ordningen gjelde alle foreldre og overlate til barnevernet å gripe inn ved omsorgssvikt. Vi stiller ikke moralkrav for å få del i velferdsordningene i Norge i dag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!