Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Bare gå mot soldatene, sakte! Med et hvitt flagg»

LTTE-leder snakket med Erik Solheim bare timer før han ble skutt. Fikk råd om å overgi seg.

RINGTE SOLHEIM: Seevaratnam Puleedevan, leder for LTTEs fredssekretariat, ringte Erik Solheim bare timer før han ble skutt og drept. Her er de to avbildet sammen da Solheim var på Sri Lanka i januar 2006. Foto:AFP PHOTO/Lakruwan WANNARACHCHI/SCANPIX
RINGTE SOLHEIM: Seevaratnam Puleedevan, leder for LTTEs fredssekretariat, ringte Erik Solheim bare timer før han ble skutt og drept. Her er de to avbildet sammen da Solheim var på Sri Lanka i januar 2006. Foto:AFP PHOTO/Lakruwan WANNARACHCHI/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Bare timer før de tamilske LTTE-lederne Balasingham Nadesan og Seevaratnam Puleedevan ble skutt og drept i de tidlige morgentimene mandag, hadde de vært i kontakt med Erik Solheim, og sagt at de ønsket å overgi seg.

— Jeg snakket med Puleedevan ved midnatt. Han ga beskjed om at LTTEs politiske leder, Balansingham Nadesan, ville overgi seg. Vi hørte skyting i bakgrunnen, fortalte Solheim, dagen etter da det var kjent at de var drept.

I dag forteller imidlertid den britiske avisa The Independent den utrolige historien om hvordan både Solheim, Det internasjonale Røde Kors og srilankiske myndigheter forsøkte å forhindre at lederne for Tamiltigrene skulle bli drept.

«Bare gå mot soldatene»
En hektisk strøm av e-poster, telefonsamtaler og SMS-er førte til at mindre enn et halvt døgn før LTTE-lederne ble skutt, fikk de følgende konkrete råd på tekstmelding:

«Bare gå mot soldatene, sakte! Med et hvitt flagg og følg instruksjonene nøye. Soldatene er bare redde for selvmordsbombere».

Denne SMS-en ble sendt fra Sri Lankas utenriksminister, Palitha Kohona, til en europeisk ikke-statlig organisasjon som jobbet nord på øya og som fungerte som mellomledd.

Men forsøket fra Balasingham Nadesan, sjefen for opprørernes politiske fløy, og Seevaratnam Puleedevan, leder for LTTEs fredssekretariat, på å overgi seg mislykkes.

En gang mellom midnatt, etter samtalen med Solheim, og tidlig mandag morgen ble de drept av regjeringssoldater.

VALGTE DØDEN: Tamiltigrenes øverste leder, Velupillai Prabhakaran, nektet å overgi seg og ble drept mandag morgen. I går viste srilankisk fjernsyn bilder av den drepte opprørslederen. Foto: AFP PHOTO/SRI LANKAN STATE TELEVISION/SCANPIX
VALGTE DØDEN: Tamiltigrenes øverste leder, Velupillai Prabhakaran, nektet å overgi seg og ble drept mandag morgen. I går viste srilankisk fjernsyn bilder av den drepte opprørslederen. Foto: AFP PHOTO/SRI LANKAN STATE TELEVISION/SCANPIX Vis mer

- Planlagt massakre
Det pro-tamilske nettstedet TamilNet meldte i går at de to ble skutt mens de viftet med et hvitt flagg, slik de hadde fått instrukser om.

Ifølge TamilNet har de fått bekreftet fra flere vitner at drapene på de to var «en velplanlagt massakre av flere ubevæpnede sivile LTTE-ledere med det formål å utradere den politiske strukturen».

Leder for Det internasjonale Røde Kors, Pierre Krähenbühl, sier det er en krigsforbrytelse å skyte noen som forsøker å overgi seg.
Røde Kors bekrefter at de fikk hendvendelser fra norske myndigheter om at LTTE-lederne ønsket å overgi seg til en tredjepart.

- Ifølge internasjonal humanitær lov skal alle de som ikke lenger kjemper blir spart.

Den srilankiske regjeringen hevder imidlertid at de to LTTE-lederne ble skutt av kadre i egen organisasjon, som hadde hørt at de forsøkte å flykte.

Seierstale
Mens det spekuleres i hvordan Balasingham Nadesan og Seevaratnam Puleedevan ble drept, valgte Tamiltigrenes øverste leder, Velupillai Prabhakran døden.

Velupillai Prabhakran har alltid gjort det klart at han heller ville velge døden framfor å overgi seg.

I går viste srilankisk fjernsyn bilder av den døde LTTE-lederen, etter at opprørerne hevdet at han fremdeles var i live. Velupillai Prabhakran ble ifølge regjeringskilder drept da han forsøkte å flykte ut av krigsområdene mandag morgen.

I går holdt Sri Lankas president, Mahindar Rajapaksa, en tale til parlamentet der han stolt erklærte at landet var «frigjort fra separatist terror».

Søndag kunngjorde Tamiltigrene at de la ned våpnene etter en 26 år lang borgerkrig.

FIKK RÅD: Seevaratnam Puleedevan (bildet) og Balasingham Nadesan fikk konkrete instrukser om hvordan de skulle overgi seg. Foto: AFP PHOTO / HO / LTTE/SCANPIX
FIKK RÅD: Seevaratnam Puleedevan (bildet) og Balasingham Nadesan fikk konkrete instrukser om hvordan de skulle overgi seg. Foto: AFP PHOTO / HO / LTTE/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media