Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bare halvparten politi-anmelder overfallsvoldtekt

Kun 50 prosent av de som oppsøker voldektsmottaket for overfallsvoldtekt, anmelder forholdet. Tallene overrasker politiet.

OVERFALLSVOLDTEKT:  I fjor var det 56 personer som henvendte seg til voldtektsmottaket i Oslo for overfallsvoldtekt. Foto: Benjamin A. Ward
OVERFALLSVOLDTEKT: I fjor var det 56 personer som henvendte seg til voldtektsmottaket i Oslo for overfallsvoldtekt. Foto: Benjamin A. Ward Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politidirektoratet la i går fram halvårstall over anmeldt kriminalitet i Norge. I løpet av årets seks første måneder har politiet mottatt 497 voldtektsanmeldelser. Det går ikke fram av tallene hvor mange som er overfallsvoldtekter, men tall som Dagbladet innhentet i forrige uke viste at det var minst 29 anmeldte overfallsvoldtekter i Norge.

I Oslo politidistrikt opplyste like etter at de hadde mottatt 10 anmeldelser av denne typen, i tillegg til ni forsøk på overfallsvoldtekt. I helga som var ble det rapportert om ytterligere to voldtekter og ett voldektsforsøk.

Mørketallene er imidlertid store. Bare 50 prosent av de som oppsøker voldtektsmottaket i Oslo for overfallsvoldtekt eller forsøk på dette, anmelder forholdet i etterkant, opplyser Oslo-politiet til Dagbladet.

- Enklere å anmelde - Det overrasker oss noe, fordi det er ofte mye enklere å anmelde en ukjent gjerningsmann enn en bekjent. Prosentvis er det også flest domfellelser i overfallsvoldtekter hvor en klarer å identifisere gjerningsmannen, sier politibetjent Kari-Janne Lid ved vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo-politiet til Dagbladet.

Ifølge voldtektsmottakets årsrapport for 2010 var det 56 personer som henvendte seg til mottaket i Oslo for overfallsvoldtekt i fjor. I tillegg er det et ukjent antall som verken oppsøker voldtektsmottaket eller politiet.

Dagbladet 30. juni 2011.
Dagbladet 30. juni 2011. Vis mer

- Dette antar vi særlig gjelder de som er utsatt for forsøk på overfallsvoldtekt, og hvor det ikke har oppstått fysisk skade. Men dette er kun antakelser, og vi har lite konkret kunnskap om dette fra Norge, sier Lid.

Fortrenger Daglig leder ved Dixi ressurssenter for voldtatt, Herdis Magerøy, synes det er et uventet høyt tall.

- Jeg blir litt overrasket over at flere ikke har anmeldt. Man kan begynne å spekulere i hvorfor. Mange gruer seg nok til hvordan man blir møtt av politiet. Her bør det offentlige hjelpeapparatet og politi gå ut med informasjon, sier Magerøy,

Hun påpeker at den lange etterforskningstiden også kan være et element som gjør at enkelte velger å ikke anmelde. Ofrene kan også være i sjokk, og velge å fortrenge hele episoden etter å ha vært på voldtektsmottaket.

- Men vi vet av erfaring at det på et eller annet tidspunkt vil komme opp igjen, sier Magerøy.

Trusler I tillegg kan det være at offeret har opplevd trusler fra gjerningsmannen, og i frykt for represalier lar være å anmelde.

MØRKETALL: Kari-Janne Lid sier det er  betydelige mørketall blant overfallsvoldtektene, og særlig ved forsøk på overfallsvoldtekt. Foto: Morten Holm / Scanpix
MØRKETALL: Kari-Janne Lid sier det er betydelige mørketall blant overfallsvoldtektene, og særlig ved forsøk på overfallsvoldtekt. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer

- Vi vet imidlertid at trusler ofte ender opp med å bli tomme trusler for dem som anmelder, sier Magerøy.

DIXi vektlegger tre viktige grunner til at man bør anmelde en voldtekt eller et voldtektsforsøk.

- Det ene er at det er straffbart. De andre er at gjerningsmannen blir registrert hos politiet, og forhåpentligvis vil det ha en preventiv virkning, slik at gjerningsmannen ikke gjør det igjen. Det tredje er at man får plassert skylden der den hører hjemme, og at man ikke angrer på at man ikke gjorde noe i ettertid, sier Magerøy.

 

OVERRASKET: Leder for Dixi Ressurssenter, Herdis Magerøy, er overrasket over at ikke flere anmelder i overfallsvoldtektssaker. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
OVERRASKET: Leder for Dixi Ressurssenter, Herdis Magerøy, er overrasket over at ikke flere anmelder i overfallsvoldtektssaker. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer