Bare hvitt på LO-toppen

Jacqueline Smith (35) er den eneste som ikke er helt «hvit» - av 288 i LO-styrene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):Bare én person med ikke-europeisk bakgrunn har klart å klatre til topps i LO. Men hun har norsk far.  

Jacqueline Smith ble født i staten Wyoming, høyt oppe i Rocky Mountains, med vetnamesisk-amerikansk mor og norsk far. I fjor ble hun leder av Norsk Sjømannsforbund.

- Jeg vet ikke hvor mye man kan løse fra toppen. Man må forsøke å gi folk opplæring slik at de selv ønsker å delta, sier Smith til Dagbladet.no.

For blant ledelsen i LO er hun den eneste som ikke er helt «hvit».


En gjennomgang Dagbladet.no har gjort av LOs forbund viser at nordmenn med minoritetsbakgrunn er nesten fraværende i organisasjonen. Blant de 288 medlemmene i de 23 forbundsstyrene er det bare en person som ikke har europeisk bakgrunn. Og bare to som ikke er født i Norge.

I tillegg er det ingen med innvandrerbakgrunn i LOs åtte personer store ledelse.

Selv ikke forbund som Hotell- og Resturantarbeiderforbundet hvor innvandrere utgjør over 30 prosent av medlemmene er etniske minoriteter representert i forbundsstyret.

- Fagbevegelsen har sviktet. Vi som var de undertryktes talerør har blitt de etablertes organisasjon, sier transportarbeider-leder, Per Østvold, til Dagbladet.no.

HVITT SOM LO: En gjennomgang Dagbladet.no har gjort av LOs forbund viser at nordmenn med minoritetsbakgrunn er nesten fraværende i organisasjonen. Blant de 288 medlemmene i de 23 forbundsstyrene er det bare én person som ikke har norsk forelder. Her fra 1.mai-tog i 1954. Foto: SCANPIX
HVITT SOM LO: En gjennomgang Dagbladet.no har gjort av LOs forbund viser at nordmenn med minoritetsbakgrunn er nesten fraværende i organisasjonen. Blant de 288 medlemmene i de 23 forbundsstyrene er det bare én person som ikke har norsk forelder. Her fra 1.mai-tog i 1954. Foto: SCANPIX Vis mer

- Marginaliserer innvandrere

I masteroppagven «Solidaritet til besvær?» av Marghrethe Daae-Qvale kommer det fram at det er svært vanskelig for personer med innvandrer-bakgrunn å klatre i LO-systemet. Det kom blant annet fram i Fri Fagbevegelse tidligere denne uken.

- Det har skjedd en marginalisering av innvandrere i fagbevegelsen. Det virker som de bare når opp til et visst nivå og at de utestenges fra direkte tilgang til makt og innflytelse, sier Daae-Qvale til Dagbladet.no.

I oppgaven hennes kommer det fram at representasjonen av innvandrere i norsk fagbevegelse ikke står i samsvar med den faktiske sammensetningen på arbeidsmarkedet.

På siste LO-kongress hadde ingen av de 315 delegatene ikke-vestlig bakgrunn. Til og med LOs innvandringspolitiske arbeid har alltid vært ledet av etniske norske - i dag er arbeidet ledet av LO-sekretær Ellen Stensrud.En person som blir intervjuet i masteroppgaven til Margrethe Daae-Qvale begrunner det slik hvorfor innvandrermedlemmer ikke stiger i gradene:

«Når det gjelder avansement innen fagbevegelse så har det vært tøft. Det er ikke lett å si det, for LO er min arbeidsgiver. Det er mange «Mini-Carl I. Hagen\'er» i systemet».

- Livsfarlig

Leder for Norsk Transport-arbeiderforbund Per Østvold mener at LO og forbundene har sviktet i å inkludere de etniske minoritetene i fagbevegelsen.

Bare hvitt på LO-toppen

- Mange innvandrere stiller bakerst på arbeidsmarkedet. Desto viktigere er det at vi klarer å organisere dem. Vi må alltid være en talsperson for de svakeste i samfunnet. Eller så risikerer vi å miste vår legitimitet, sier Østvold.

Han mener at forbundene har vært for dårlig til å trekke til seg innvandrer-representanter.

- Dette er hele nøkkelen til å oppnå suksess og det er livsfarlig for LO å ta lett på det, sier Østvold. Han mener at det er nødvendig å gå aktivt ut på arbeidsplassene og rekruttere tillitsvalgte blant medlemmer med minoritetsbakgrunn.

- Helvets vanskelig

- Rekrutteringen har ikke vært god nok nedenfra, sier leder for El og IT, Hans O. Felix til Dagbladet.no. Han tror det er vanskeligere å få innvandrere til å ta tillitsverv enn andre.

- Kvinner har mer sperre for å ta tillitsverv enn menn. For innvandrere tror jeg det er enda vanskeligere, sier Felix.

«Dette er helvetes vanskelig. Det kan jeg si med hånden på hjertet». Det sier nestleder i Handel og Kontor, Stein Kristiansen, til Dagbladet.no.

- Det er ikke viljen det er mangel på. Hvis vi virkelig hadde fått det til ville det blitt positiv mottatt av de aller fleste. Vi trenger ikke folk som vi kan pynte oss med, men folk som virkelig har noe å bidra med, sier Kristiansen.

- Vil gå seg til

For det er nettopp blant innvandrerne Handel og Kontor har det store potensialet. I dag organiserer fagorganisasjonen 20 prosent av detaljvarehandelen - hvis de skal ekspandere må de få organisert folk med minoritetsbakgrunn.

Et annet forbund som har mange medlemmer med minoritetsbakgrunn er Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund. Forbundsleder Jonny Hagen tror det kommer til å gå seg til.

- Dette hadde vel vært greit å gjenspeile det som er verkligheten der ute. Vi har jo ganske mange nasjoner blant medlemmene våre, sier Hagen.

- Det vil ta tid

En et annet forbund som har en stor prosentandel med innvandrere, spesielt i Oslo, er Norsk Post- og Kommunikasjonsforbund. Forbundsleder Odd Christian Øverland tror det vil ta tid for innvandrerne å gå hierarkiet. Han mener det ikke er noe poeng å få innvandrere inn i forbundsstyret i seg selv.

- Det er bare et poeng å få inn personer med minoritetsbakgrunn hvis de står ovenfor andre utfordringer enn de etnisk norske. At de har minoritetsbakgrunn eller at de er norske kan ikke være hovedargumentet, sier Øverland til Dagbladet.no.

Les også Innvandrere vasker for LO

IKKE HELT HVIT: Leder av Norsk Sjømannsforbund, Jacqueline Smith, ble født i staten Wyoming, høyt oppe i Rocky Mountains, med vetnamesisk-amerikansk mor og norsk far. Hun er den eneste personen med ikke-europeisk bakgrunn som har klart å klatre til topps i LO-systemet.
STENGES UTE: - Det har skjedd en marginalisering av innvandrere i fagbevegelsen. Det virker som de bare når opp til et visst nivå og at de utestenges fra direkte tilgang til makt og innflytelse, sier Marghrethe Daae-Qvale til Dagbladet.no.
HAR SVIKTET: - Vi som var de undertryktes talerør har blitt de etablertes organisasjon, sier transportarbeider-leder, Per Østvold, til Dagbladet.no.
- VIL IKKE TIL TOPPS:- Kvinner har mer sperre for å ta tillitsverv enn menn. For innvandrere tror jeg det er enda vanskeligere, sier leder for El og IT, Hans O. Felix, til Dagbladet.no.
- HELVETES VANSKELIG: - Dette er helvetes vanskelig. Det kan jeg si med hånden på hjertet, sier nestleder i Handel og Kontor, Stein Kristiansen, til Dagbladet.no.