Bare hvitt på LO-toppen

Jacqueline Smith (35) er den eneste som ikke er helt «hvit» - av 288 i LO-styrene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no):Bare én person med ikke-europeisk bakgrunn har klart å klatre til topps i LO. Men hun har norsk far.  

Jacqueline Smith ble født i staten Wyoming, høyt oppe i Rocky Mountains, med vetnamesisk-amerikansk mor og norsk far. I fjor ble hun leder av Norsk Sjømannsforbund.

- Jeg vet ikke hvor mye man kan løse fra toppen. Man må forsøke å gi folk opplæring slik at de selv ønsker å delta, sier Smith til Dagbladet.no.

For blant ledelsen i LO er hun den eneste som ikke er helt «hvit».

En gjennomgang Dagbladet.no har gjort av LOs forbund viser at nordmenn med minoritetsbakgrunn er nesten fraværende i organisasjonen. Blant de 288 medlemmene i de 23 forbundsstyrene er det bare en person som ikke har europeisk bakgrunn. Og bare to som ikke er født i Norge.

I tillegg er det ingen med innvandrerbakgrunn i LOs åtte personer store ledelse.

Selv ikke forbund som Hotell- og Resturantarbeiderforbundet hvor innvandrere utgjør over 30 prosent av medlemmene er etniske minoriteter representert i forbundsstyret.

- Fagbevegelsen har sviktet. Vi som var de undertryktes talerør har blitt de etablertes organisasjon, sier transportarbeider-leder, Per Østvold, til Dagbladet.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.