Bare hvitt på LO-toppen

Jacqueline Smith (35) er den eneste som ikke er helt «hvit» - av 288 i LO-styrene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no):Bare én person med ikke-europeisk bakgrunn har klart å klatre til topps i LO. Men hun har norsk far.  

Jacqueline Smith ble født i staten Wyoming, høyt oppe i Rocky Mountains, med vetnamesisk-amerikansk mor og norsk far. I fjor ble hun leder av Norsk Sjømannsforbund.

- Jeg vet ikke hvor mye man kan løse fra toppen. Man må forsøke å gi folk opplæring slik at de selv ønsker å delta, sier Smith til Dagbladet.no.

For blant ledelsen i LO er hun den eneste som ikke er helt «hvit».

En gjennomgang Dagbladet.no har gjort av LOs forbund viser at nordmenn med minoritetsbakgrunn er nesten fraværende i organisasjonen. Blant de 288 medlemmene i de 23 forbundsstyrene er det bare en person som ikke har europeisk bakgrunn. Og bare to som ikke er født i Norge.

I tillegg er det ingen med innvandrerbakgrunn i LOs åtte personer store ledelse.

Selv ikke forbund som Hotell- og Resturantarbeiderforbundet hvor innvandrere utgjør over 30 prosent av medlemmene er etniske minoriteter representert i forbundsstyret.

- Fagbevegelsen har sviktet. Vi som var de undertryktes talerør har blitt de etablertes organisasjon, sier transportarbeider-leder, Per Østvold, til Dagbladet.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer