Bare idyll (så lenge det varer...)

Arbeiderpartiets ledere og tillitsvalgte insisterer på at det er blitt ro i partiet. Men idyllen kan bli brutt, hvis Jens Stoltenberg nå vil skifte ut rådgivere i stortingsgruppa. Og det kan bli kamp om Thorbjørn Jaglands posisjon som partileder før landsmøtet til høsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Allerede til uka kan vi bli vitne til de første gnisningene. Selv om Jens Stoltenberg i går ikke ville si noe om det blir utskiftninger i stortingsgruppas stab av politiske rådgivere, er det liten tvil om at det vil skje. Det er åpenbart at de som hele tida har stått støtt bak Jagland, vil følge prosessen med argusøyne. Dersom de ser at Stoltenberg benytter anledningen til å endre maktbalansen i stortingsgruppa til sin fordel, blir det rabalder. Deres mål er at det fortsatt skal sitte Jagland-vennlige folk i de viktigste posisjonene.

Første prøve

- Jens insisterer på at han og Jagland står side om side i alle de viktigste spørsmålene. Han vil avsløre om dette stemmer i sitt valg av medarbeidere, sier en sentral kilde til Dagbladet. Vedkommende legger til at dette er den første prøven på om samarbeidet mellom de to vil fungere knirkefritt. Det gir også et viktig signal om hvilke personer og hvilken politikk Stoltenberg vil satse på den dagen han eventuelt inntar regjeringskontorene.

Høststorm

Men denne striden vil bare være en krusning på overflaten sammenliknet med det oppgjøret som kan komme til høsten. Selv om partiets tillitsvalgte i dag slår fast at Thorbjørn Jagland blir gjenvalgt som partileder på landsmøtet i november, advarer flere mot å ta dette valget for gitt. Selv om Stoltenberg og Jagland ønsker ro, vil sterke personer i kretsene rundt dem ha et oppgjør. De er drevet av drømmen om personlig og politisk makt. Flere peker på at stortingsrepresentantene Grete Knudsen og Ranveig Frøiland utvilsomt blir de vanskeligste å temme. De har fått sin maktbase og sin posisjon gjennom Jagland som alltid lytter til det de har å si. Frøiland og Knudsen, og deres meningsfeller, vil ikke finne seg i at Stoltenberg bygger opp en maktbase som ekskluderer dem. De vil kjempe hardt for å få Jagland gjenvalgt som partileder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer