Bare kona (40) skrev avskjedsbrev til mor

Begge forgiftet.

FORGIFTET: En av de døde blir hentet ut fra leiligheten på Frogner i Oslo der ekteparet ble funnet døde. Politiet etterforsker dødsfallene som mistenkelige.
Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
FORGIFTET: En av de døde blir hentet ut fra leiligheten på Frogner i Oslo der ekteparet ble funnet døde. Politiet etterforsker dødsfallene som mistenkelige. Foto: Kyrre Lien / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||   (Dagbladet.no): Den 58 år gamle professoren og hans 40 år gamle kone som ble funnet døde leiligheten i går ble forgiftet, melder politiet.

Politiet har mottatt den foreløpige obduksjonsrapporten. Den gir grunnlag for å anta at ekteparet døde av forgiftning.

Drap eller selvmord
- Vi kan med all sannsynlighet utelukke at vi står overfor et dobbeltdrap. Det er ingenting som tyder på at det har vært en tredjeperson, sier Hanne Kristin Rohde, leder for volds- og sedlighetsavsnitet i Oslo politidistrikt.

Den foreløpige obduksjonsrapporten har avdekket at begge døde av forgiftning. Politiet står da igjen med to muligheter:

- Enten var de enige om å avslutte livet sammen, eller så står vi overfor et drap og et selvdrap. Vi må ta forbehold om at vi muligens dessverre aldri finner ut av dette, sier Rohde.

Kona skrev avskjedsbrev

Hvis det har vært drap, kan funn på stedet tyde på at kvinnen var klar over at hun skulle dø.

- Vi har funnet et avskjedsbrev fra kvinnen stilet til hennes familie. Vi har ikke funnet noe avskjedsbrev fra mannen. Dette sier oss at hun i allefall har tenkt gjennom det som skal skje, sier Rohde.

Brevet var skrevet på kinesisk på et ark som lå i leiligheten, der kvinnen i noen få linjer tok farvel. Men hun skrev ikke at hun eller noen andre skulle dø. Det var stilet til hennes mor.

Det er også gjort andre beslag i leiligheten. Ettter det Dagbladet forstår venter politiet blant annet på DNA-analyser og fingeravtrykksprøver på glass og andre gjenstander som kan knyttes til forgiftningen.

- Brev kan tyde på drap
Rohde sier de ennå ikke har fått resultatene som viser hvilken gift eller virkestoffer som er brukt, og hvem av de to som eventuelt døde først og sist.

- Avskjedsbrevet gjør det noe mer sannsynlig at vi her kan snakke om et drap og et selvdrap, enn at det forelå en enighet mellom de to, sier Rohde til Dagbladet, men understreker at politiet på ingen måte har konkludert i saken.

De håper at de innen et par uker vil ha detaljer om forgiftningen og dødstidspunktet for begge to. Etter det Dagbladet forstår, tyder den foreløpige obduksjonen på at forgiftningen skjedde om morgenen i går.

Gift i tre måneder
Ekteparet ble funnet døde i sin leilighet på Uranienborg i går.

Professoren og hans kinesiske kone hadde bare vært gift i tre måneder.

Dødsfallene har fremstått som en gåte for politiet, som har saumfart leiligheten med tekniske undersøkelser. I går kveld hadde dødsfallene status som mistenkelige.

Det var slektninger av paret som oppdaget at de to ektefellene var døde.

- Vi hørte om nyheten i morges og har ikke mye konkret informasjon ennå. Vi er blitt kontaktet av Oslo-politiet og samarbeider med dem, sier presseansvarlig Xu ved den kinesiske ambassaden i Oslo til Dagbladet.

ETTERFORSKER: Hanne Kristin Rohde, leder for volds- og sedlighetsavsnitet i Oslo politidistrikt,  holder pressebrief om saken nå. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
ETTERFORSKER: Hanne Kristin Rohde, leder for volds- og sedlighetsavsnitet i Oslo politidistrikt, holder pressebrief om saken nå. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer