- Bare krig kan fjerne Saddam

12 år etter at Kuwait ble frigjort fra Saddams grep, råder fortsatt usikkerheten i oljelandet. Nå ønsker mange kuwaitere et amerikansk lynangrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KUWAIT BY (Dagbladet):

- SADDAM HUSSEIN ERhistoriens verste juksemaker, og bare en krig kan fjerne ham fra makta i Irak, sier den politiske analytikeren dr. Abdullah Yousef Sahar Mohammed ved universitetet i Kuwait by.

Iraks invasjon i 1990 har satt dype spor, og de 12 åra som er gått etter at operasjon Desert Storm frigjorde landet, har stått i usikkerhetens tegn. Utsettelser av den varslede krigen vekker ingen glede i Kuwait. Det gjør heller ikke tanken på en krig, men USAs tropper er ønsket i landet av de fleste kuwaitere. Til Saddam er borte.

- Problemet er at USA ikke har satt saken i perspektiv. Saddam Hussein har masseødeleggelsesvåpen. Han har jukset med avtaler og gassangrepet sine egne i de kurdiske områdene. Invasjonen av Kuwait føyer seg inn i rekken av avtalebrudd. Han behandlet sine egne soldater forferdelig under krigen, sier dr. Sahar, som han kalles.

HAN MENERat USA skylder det irakiske folket en unnskyldning.

- Supermakten har selv utstyrt Saddam med mye av de våpen FN nå anklager ham for ikke å tilintetgjøre godt nok. Etter min mening er det kriminelt at USA ikke offentliggjør bevisene de mener å ha mot Saddam. Problemet er kanskje at det vil avsløre hvor mye våpen USA og minst ni europeiske land har forsynt Saddam med. Selv Sveits har sine svin på skogen. Saddam brukte kjemiske våpen ti ganger i 80-åra. USA vet hvor mye kjemiske og biologiske våpen de har gitt ham, men de vet ikke lenger hvor han har dem. Når Saddam er borte, kommer dette til å bli rullet opp som en stor internasjonal skandale. Vi har en Pandoras eske i vente, sier han.

Saddam Hussein bør først og fremst dømmes som krigsforbryter i den internasjonale krigsdomstolen, mener dr. Sahar. Ironisk nok har ikke USA godkjent domstolen.

- Betyr det at du mener en krig kan unngås?

- Ikke nå lenger. Det må en krig til for å fjerne Saddam Hussein nå. Opprør innenfra er så godt som umulig. Saddam har systematisk ødelagt og splittet stammesystemet, partiene, de intellektuelle, de religiøse autoritetene og til og med det militære. Og det er disse gruppene som alltid står bak en forandring. Diktatoren har effektivt knust all motstand og styrer landet som et familieforetak. Og det er det mest stabile regimet Irak har hatt i nyere tid.

- Tror du Saddam vil trekke seg og reise fra landet hvis presset blir stort nok?

- Hvor skulle han dra? Saddam kan ikke stole på noen. Over 2000 uavhengige organisasjoner (NGO) har anmeldt ham for brudd på menneskerettighetene. Saddam Hussein har ingen sikker havn uansett hvor mye USA vil sikre ham.

- Hvilke muligheter har Iraks president?

- Han kan slåss, ta sitt eget liv, eller forsvinne.

- Forsvinne?

- Ja, forsvinne. Bare bli borte, sier dr. Sahar og gjør en armbevegelse.

KRIGEN BEGYNNERtidlig i mars, tror den politiske analytikeren. Han er bekymret for den politiske utviklingen i Kuwait, som til alle tider har ønsket en politisk middelvei.

- Ekstremisme er noe nytt i Kuwait. Og det er vanskelig å forklare unge mennesker at de har andre valg enn USA og Osama bin Laden. En avisundersøkelse viste at 73 prosent av befolkningen i Kuwait ser på bin Laden som en helt. Jeg tror ikke det er fordi de liker bin Laden, men fordi de tror de må velge i den retningen. Slik fyrer USAs retorikk mot terrorisme opp under ekstremisme i muslimske land, sier dr. Sahar.

NØKKELPROBLEMETer konflikten mellom Israel og palestinerne, sier dr. Sahar med stort alvor. Derfor er det få som tror at USAs krig mot Irak er noe annet enn et forsøk på å stabilisere regionen i egen interesse.

- Årsaken til at man skal gå til krig mot Irak er altfor uklar. Politisk kontroll og olje er nøkkelord. Amerikanernes dobbeltmoral viser seg klarest i konflikten mellom Israel og palestinerne. En israelisering av regionen er ikke akseptabel. USA ofrer muslimer i konflikten, sier dr. Abdullah Yousef Sahar Mohammed.

VARSLET TERROR: Den politiske analytikeren og statsviteren dr. Abdullah Yousef Sahar Mohammed ved universitetet i Kuwait varslet en kommende terrorkatastrofe i ei bok 20 dager før terrorangrepet mot New York og Washington 11. september 2001.