Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bare kriminelle blir sendt tilbake

- Kosovoalbanere som ikke har begått kriminelle handlinger, blir ikke sendt hjem til Kosovo, uttalte justisministeren til NRK-Dagsnytt i kveld.Tidligere i dag ble det kjent at Norge og Jugoslavia har inngått en avtale om hjemsendelse av kosovo-albanske flyktninger i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det betyr trolig at bare kosovo-albanere som har begått kriminelle handlinger i Norge, vil bli sendt tilbake til hjemlandet. Uttalelsen fra justisminister Aure kom etter at mange hadde etterlyst hennes bidrag i debatten som har rast i mediene i kveld. I Per Ståle Lønnings debattprogram «Sentrum» på TV2 ved 20-tida måtte henns partifelle Anita Appelthun Sæle forsvare regjeringens synspunkter i saken. Og det var ikke lett, for her var det tydelig sprik mellom utlendingsdirektoratets byråkrater og de ansvarlige politikerne.

Debatt

Vidar Kleppe fra Fr.P. ville ha så godt som samtlige kosovo-albanere ut raskest mulig. SVs Erik Solheim pekte på at Kosovo opplever okkupasjons-lignende tilstander, og mente at flyktningene dermed skulle få bli.

- Det som er helt overordnet, er at ingen vil bli tilbakesendt uten at det er trygt. Avtalen innebærer ikke at det er fattet noen konkrete vedtak om tilbakesending. Vurderinger av om det er trygt å sende noen tilbake, er en sak for seg, uttalte justisministeren til NTB.

Det har vært sterke reaksjoner etter at avtalen ble kjent. Henrik Broberg i den antirasistiske organisasjonen Regnbuen sier at myndighetene i Kosovo tidligere har fratatt disse menneskene retten til å vende tilbake til sitt hjemland. Dette er en av de alvorligste brudd på menneskerettighetene.

Hele Norges coronakart