Bare legesønnen har fått erstatning etter vaksina

Sønnen til professor Ola Didrik Saugstad fikk 6,5 millioner kroner. - Flere burde fått erstatning, sier medisineren.

MEDISINPROFESSOR: Sønnen til professor Ola Didrik Saugstad er den eneste av 329 ME-syke som har fått erstatning etter vaksine mot meningokokk B. Tidligere i år fikk den 35 år gamle sønnen nær 6,5 millioner kroner i erstatning. Fotomontasje: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET/SCANPIX
MEDISINPROFESSOR: Sønnen til professor Ola Didrik Saugstad er den eneste av 329 ME-syke som har fått erstatning etter vaksine mot meningokokk B. Tidligere i år fikk den 35 år gamle sønnen nær 6,5 millioner kroner i erstatning. Fotomontasje: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||
(Dagbladet): - ME-saken kan ha skapt problemer for Folkehelseinstituttet ved at folk er blitt skeptiske til HPV-vaksine og svineinfluensavaksine. Det er uheldig for vaksinesaken i Norge at folk har mistet tillit til dem som skal forvalte vaksinene, sier professor i barnesykdommer Ola Didrik Saugstad ved Oslo universitetssykehus til Dagbladet.

Saken til medisinprofessorens ME-syke sønn er den eneste av 329 slike saker hvor Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) har funnet at det er årsakssammenheng mellom meningokokk B-vaksina og utvikling av ME. Tidligere i år fikk 35-åringen nær 6,5 millioner kroner i erstatning.

Saugstad var sakkyndig vitne i saken til den ME-syke tobarnsmora Anne May Eknes (34) som startet onsdag denne uka i Oslo tingrett. Eknes fikk vaksine mot meningokokk B som 15-årig ungdomsskoleelev 25. november 1991.

GIGANTFORSØK: Mellom 1988 og 1991 ble 180 000 ungdomsskoleelever vaksinert mot hjernehinnebetennelse. Foto: Folkehelseinstituttet
GIGANTFORSØK: Mellom 1988 og 1991 ble 180 000 ungdomsskoleelever vaksinert mot hjernehinnebetennelse. Foto: Folkehelseinstituttet Vis mer

Saken er den første av to pilotrettssaker som skal avgjøre skjebnen til de mange ME-syke som var blant 180 000 ungdomsskoleelever som fikk vaksine mot hjernehinnebetennelse i åra 1988 til 1991 og som nå fremmer erstatningskrav.

- Skuffende Ola Didrik Saugstad har engasjert seg i ME-saken i en årrekke, etter at sønnen ble syk i 1991. Han har involvert seg i en rekke enkeltsaker hvor folk er blitt ME-syke etter vaksina mot hjernehinnebetennelse.

- Det er skuffende at ofrene må gå rettens vei. Staten bør vise større sjenerøsitet, tatt i betraktning at det i forbindelse med vaksineforsøket ble lovet at tvil om bivirkninger skulle komme skadelidte til gode, sier Saugstad.

Medisinprofessoren reagerer sterkt på at ME-syke med «klare saker» har fått avslag på krav om erstatning.

KJEMPER FOR HUNDREVIS: ME-syke Anne May Eknes (34) kjemper i retten for at hun og hundrevis av andre som fikk ME etter meningokokk B-vaksina skal få erstatning. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
KJEMPER FOR HUNDREVIS: ME-syke Anne May Eknes (34) kjemper i retten for at hun og hundrevis av andre som fikk ME etter meningokokk B-vaksina skal få erstatning. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Ei ung jente var toppidrettsutøver. Hun kan dokumentere ut fra treningsdagboka si at det ble bråstopp etter at hun hadde fått vaksina. Jeg er ikke i tvil om at flere burde fått erstatning. Disse menneskene har lidd mye. Jeg ser heller at én for mye enn én for lite får erstatning, sier Saugstad.

«Grundig vurdering» Vaksineprosjektet var et forsøk som ble satt i gang av Folkehelseinstituttet, og ble i ettertid betegnet av kritikere som et gigantisk eksperiment med unge kropper. Vaksinen ble aldri innført i det norske barnevaksinasjonsprogrammet.

NPE har til nå mottatt 329 saker til behandling hvor pasientene mener deres ME (kronisk utmattelsessyndrom) er forårsaket av vaksina mot hjernehinnebetennelse. I 256 av sakene er erstatningskravet avslått, to saker er avvist og 67 saker er henlagt. Tre saker er fremdeles til behandling hos NPE.

Ola Didrik Saugstad uttalte i retten at det var heldig for sønnen at han raskt tenkte på en mulig sammenheng mellom vaksina og sykdommen. Han sier NPE må svare for hvorfor hans sønn er den eneste som har fått erstatning.

Vaksinesaken

• 180 000 norske ungdomsskoleelever deltok i et gigantisk vaksineforsøk i åra 1988 - 1991, i regi av Statens institutt for folkehelse.

• En vaksine mot meningokokk B-bakterien, som forårsaker hjernehinnebetennelse, skulle utprøves.

• Staten frårådet de vaksinerte å oppsøke lege med «bagatellmessige bivirkninger» etter vaksinasjon.

• I dag nektes vaksineofre erstatning fordi de ikke oppsøkte lege med sykdomstegn i løpet av de åtte første ukene etter vaksinasjonen.

• Bare én av 329 har fått erstatning etter behandling hos Norsk pasientskadeerstatning (NPE).

Norsk Pasientskadeerstatning opplyser om at sønnen ble gitt medhold etter «grundig vurdering». Utover dette kan ikke NPE kommentere saken ytterligere, da de er bundet av taushetsplikt.

ME

ME - Myalgisk encefalopati - er en nevrologisk sykdom som preges av ekstrem fysisk og mental utmattelse som forverres ved aktivitet. ME kalles også postviralt utmattelsessyndrom (PVFS) og kronisk utmattelsessyndrom. Det er en godkjent diagnose.

Diagnose stilles etter bestemte kriterier basert på en grundig klinisk vurdering. ME begynner oftest akutt, vanligvis etter en infeksjon, f. eks. influensa, kyssesyke, halsbetennelse, virus på balansenerven, infeksjon etter vaksine.

Kognitiv funksjonsforstyrrelse (for eksempel problemer med konsentrasjon, hukommelse, holde på oppmerksomheten, blande ord) fører til en frustrerende manglende evne til å opprettholde normal intellektuell aktivitet.

Alvorlighetsgrad av symptomer kan svinge veldig, også i løpet av en dag. Pasienten er ikke nødvendigvis trøtt hele tiden, men føler seg syk mesteparten av tiden.

Forverring eller tilbakefall skjer ofte etter for stor fysisk eller mental aktivitet .ME har en sterk tendens til å bli kronisk.

Helsevesenet har lite kunnskap og kompetanse på disse tilstandene. Det finnes ikke noen etablerte behandlingsmetoder som kan gjøre folk friske.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer