Bare må vinne!

I morgen er det mellomvalg til Kongressen og mange guvernørvalg i USA. For lillebroren til verdens mektigste mann står det om fire nye år som guvernør i Florida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DAYTONA BEACH/MIAMI BEACH (Dagbladet): - Dette valget handler mest om lederskap og om personlighet, ikke så mye om saker, sier Florida-guvernør Jeb Bush ubeskjedent når Dagbladet treffer ham i Daytona Beach.

- Men, utdanning og skolepolitikk er den viktigste saken for alle i Florida, legger han til.

Vi treffer ham midt i håndtrykkdelen av et politisk møte i motorsportens mekka, på speedwaybanen i Daytona Beach. Jeb er mye større enn storebror George W., og virker betydelig sindigere. Det er grytidlig høstmorgen, og hans aller hardeste kjernevelgere er møtt fram for å heie ham inn i valgkampslutten. Jeb Bush slåss for fire nye år som guvernør i Florida. Et valg han for presidentens og det republikanske partiets skyld bare vinne.

Meningsmålingene gir ham da også et forsprang på motstanderen, men intet kan tas for gitt i en stat med 16,5 millioner innbyggere.

Hjelper bror for 12. gang

Kaffe og smultboller deles ut ved partiets bod for frivillige valgkamparbeidere. Fra talerstolen takker Jeb Bush alle, og er rask med å nevne sin bror i Det hvite hus, som han kaller «Nummer 43» - brorens nummer i rekka av USA-presidenter. Jebs motkandidat, Bill McBride, er også på offensiven. Han er en sympatisk Vietnam-veteran som har fått fart i demokratenes valgkamp. Siste meningsmåling i avisa The Miami Herald plasserer ham 7- 8 prosentpoeng bak Jeb. Nå, i valgkampens siste fase, kommer Bill Clinton ham til hjelp: Når Jeb Bush nevner eks-presidenten, buer publikum høylytt.

Men når han forteller at George W. kommer til Tampa i kveld, svarer forsamlingen med hyllingsrop. Dette er tolvte gang George W. er i Florida for å hjelpe broren.

Gigantklasser

- Først og fremst vet jeg hvem det er sine skattedollar som brukes i Tallahassee: Det er deres surt tjente penger, sier Jeb Bush, og sikter til de offentlige utgiftene i Floridas delstatshovedstad. Denne gang gjelder det midler til statens overbelastede skolesystem. Klassestørrelsen i de offentlige skolene er for lengst over smertegrensa. På noen videregående skoler undervises 300 elever på tribuner i gymsaler. Alle er enige om at noe må gjøres, men virkemidlene er ulike. McBride vil ha en svær offentlig innsats, blant annet finansiert ved en 50 cents ekstra skatt på hver pakke sigaretter. Jeb Bush vil ha frivillig innsats, omprioritering og nye initiativ - alt annet enn å øke skattene.

Skattemotstand er selve bærebjelken i Bush-kampanjen.

Sola varmer i den klare høstdagen. På Miami Beach jobber Alex Anzorandia som livredder. Han er annen generasjons kubaner og stemmer republikansk fordi «Bush legger større vekt på verdier enn McBride». Men hans motstand mot nye skatter teller også.

- Har noen drevet valgkamp her på stranda hos deg ?

- Nei, jeg tror knapt noen bryr seg, sier Alex.

PERSON, IKKE SAK: Florida-guvernør Jeb Bush kom til sine egne på speedwaybanen i Daytona Beach i Florida. - Dette valget handler mest om lederskap og om personlighet, ikke så mye om saker, sier han ubeskjedent når Dagbladet treffer ham i Daytona Beach.